Strikkhopping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For barneleken, se: Hoppe strikk
Strikkhopping fra Gorsabrua

Strikkhopping (en:Bungee jumping) er en aktivitet som innebærer å hoppe fra en høyde mens man er festet til et strikk eller et elastisk tau.

Normalt hopper man fra en fast høyde som en bygning, en bro eller en kran, men det forekommer også hopp fra bevegelige høyder, som fra en luftballong eller helikopter, som har mulighet til å stå stille i luften.

Når man hopper, strekkes strikken først — avhengig av ens vekt — maksimalt, og trekker seg deretter automatisk sammen, hvilket fører til at man blir dradd opp igjen. Dette fortsetter til all energien er oppbrukt.

Strikkhopping er ikke ufarlig, strikk har løsnet, og personer har både blitt alvorlig skadet og drept. Man kan også bli skadet ved å vikle seg inn i strikken, eller ved at strikken ikke er tilpasset personens vekt, eller høyde på hoppet, noe som har resultert i at hopperen har truffet bakken. Man kan også få netthinneavløsning, det vil si at netthinnen løsner, noe som kan medføre synstap eller blindhet.[trenger referanse]

Gorsa-juvet[rediger | rediger kilde]

Gorsa-juvet er et 153 m dypt fossejuv i Kåfjorddalen i Nord-Troms. Over juvet er det bygget en 53 m lang gangbro som binder sammen omfattende turstinett på begge sider av juvet. Broen er i tillegg spesielt kontruert for strikkhopping og ble åpnet den 20. august 2011.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eirik Linaker Berglund: Norges nye strikkhoppeldorado, Verdens Gang

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Gorsajuvet på Norgeskart.no