Ustasja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsasja-vakter ransaker nyankomne fanger til konsentrasjonsleiren Jasenovac

Ustasja er en separatistisk organisasjon av kroatiske fascister. Organisasjonen ble dannet i 1929 med baser i Italia og Ungarn. Leder (poglavnik) av bevegelsen var Ante Pavelić.

I 1930-årene hadde organisasjonen 500 til 600 medlemmer, og drev med terrorvirksomhet i Jugoslavia. I 1934 gjennomførte den et attentat mot kong Aleksandar I av Jugoslavia og Frankrikes utenriksminister Louis Barthou.

Etter at Jugoslavia ble okkupert av Tyskland i 1941, ble de tyske troppene hilst velkommen av deler av den kroatiske og slovenske befolkningen. Under den andre verdenskrig stod denne bevegelsen i spissen for den såkalte selvstendige kroatiske stat, og organiserte mord på flere hundre tusen serbere, sigøynere og jøder. Under krigen var Ante Pavelić i realiteten statsleder i det vestlige Jugoslavia (Den uavhengige staten Kroatia), med tysk støtte. På serbisk side opererte den nasjonalistiske gruppen tsjetnikene.

Etter den andre verdenskrig ble mange av medlemmene dømt til døden og henrettet, men lederen klarte å unnslippe til Argentina. Bevegelsen fortsatte sin terrorvirksomhet blant annet i Sverige, hvor den stod bak flere terrorhandlinger på 1970-tallet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ustasjabevegelsen. (2009, 15. februar). I Store norske leksikon. Hentet 17. september 2017.
KroatiastubbDenne Kroatiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.