Urreptiler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Urreptiler
Vitenskapelig navn: «Anapsida»
I tradisjonell systematikk har urreptiler vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med diapsider og synapsider utgjør urreptiler amnioter.
Anapsidene har et skalletak uten åpninger bak øyet.

Urreptiler eller anapsider er krypdyr der skalletaket ikke har noen åpninger bak øyet. En slik hodeskalle kalles «anapsid» (latin for uten bue), og gruppens vitenskapelige navn er Anapsida. Denne formen for skalletak er den originale for firbente virveldyr og finnes også hos de tidlige panserpaddene som gav opphav til krypdyrene. Blant krypdyr er det bare skilpadder som har denne denne formen for skalletak i dag.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Urreptiler er ikke en fullstendig systematisk enhet, men en samlebetegnelse på tidlige grupper av krypdyr.[1] Det virkelige slektskapsforholdet mellom de første urreptilene fra devon og karbon og de senere gruppene fra perm og dagens skilpadder er ikke skikkelig klarlagt. Mange forskere mener at de moderne skilpaddene ikke er urreptiler, men diapsider som har mistet åpningene i skalletaket for å styrke hodeskallen. Denne teorien er ikke allment akseptert og er gjenstand for en del debatt, se Parareptilia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Milleretta, en primitiv anapsid.
Bradysaurus baini, en tungbygd Pareiasaur fra perm

De første urreptilene dukket opp i karbon. De var små, lette dyr, ikke ulik dagens firfisler. Det eldste fossilet som tentativt er klassifisert som et urreptil er Casineria, et fragmentarisk funn fra Skottland fra midtre karbon, ca. 340 millioner år siden. Med sine vanntette egg og skjelldekkede hud (se krypdyr) kunne de utnytte økologiske nisjer som ikke var tilgjengelige for panserpaddene. Urreptilene nådde sitt høydepunkt på slutten av karbon og begynnelsen av perm og det utviklet seg flere store og tungbygde former. I perm fikk de sterk konkurranse av de pattedyrliknende krypdyrene og i overgangen til trias også fra diapsidene som begynte å bli vanlige. De fleste urreptilene, inkludert millerettider og de store pansrede pareiasaurene døde ut i slutten av perm, men noen av de små planteetende procolophonidene overlevde et stykke inn i trias.

Nålevende urreptiler[rediger | rediger kilde]

Den eneste nålevende gruppen reptiler med en anapsid hodeskalle er skilpaddene. De tidligste fossile skilpaddene man kjenner er fra trias, men disse er allerede tydelige skilpadder med skulder- og hofteleddene innenfor brystkassa.[2] Skilpaddene var åpenbart allerede da en gruppe med lang evolusjon bak seg, og hvor skilpaddene faktisk hører hjemme på krypdyrenes stamtre er usikkert, men moderne genetiske studier regner dem som diapsider, som en del av eller nære slektning til archosaurene.[3]

Taxonomi[rediger | rediger kilde]

Å lage en systematisk oversikt over urreptilene er vanskelig. Mange av gruppene er kjent fra svært fragmentariske funn, og mange er spredt ut over bortimot 70 millioner år. Urreptilene gav også opphav til resten av krypdyrene, og til pelycosaurene (pattedyrenes forfedre) i løpet av Karbon-tiden, og detaljene i denne oppsplittingen er langt fra klarlagt. I tillegg kommer striden mellom forskere som ønsker å bruke formell klassifisering og de som ønsker å bruke kladistisk klassifisering. Denne oversikten bygger på litt forskjellige arbeider [4] [5] [6], men klassifiseringen av denne gruppen, særlig de tidlige formene, er i stadig forandring.

Formell klassifisering[rediger | rediger kilde]

AMNIOTER

Kladistisk klassifisering[rediger | rediger kilde]

AMNIOTER

`-Primitive captorhinider (Casineria, muligens Westlothiana og Hylonomus)
  |-? Mesosauria
  |-Synapsida (Pattedyrliknende krypdyr og pattedyr)
  |-Eureptilia
  |  `-Avanserte captorhinider (Captorhinus, muligens Hylonomus)
  |     `-Prothorothyrididae
  |       `-Diapsida
  `-Parareptilia
    `-Millerettidae
      `-Procolophonidae
        `-Pareiasauridae
          `-Testudinae (Skilpadder)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Laurin, M. (1996): Anapsida: Systematics, fra University of Berkeley
 2. ^ Li & al (2008): An ancestral turtle from the Late Triassic of southwestern China. Nature no 456, side 497-501
 3. ^ Hedges, S.B. (2012). «Amniote phylogeny and the position of turtles». BMC Biology, 10 (1), s. 64. doi:10.1186/1741-7007-10-64. Besøkt 11. april 2016. 
 4. ^ Lee. M.S.Y. (1997): The evolution of the reptilian hindoot and the homology of the hooked fifth metatarsal. Journal of evolutinary biology 10, s. 253-263 [1]
 5. ^ Laurin. M (1996): Introduction to the Anapsida, Turtles and their kin. University of California Museum of Paleontology nettside [2]
 6. ^ White, T. (2008): Eureptilia. PALAEOS: The traces of life on Earth nettside [3].