Urban V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pave Urban V

Pave Urban V (født 1310, død 19. desember 1370), født Guillaume Grimoard, var pave 1362–1370.

Han var opprinnelig fra Grizac i Languedoc (i dag en del av kommunen Le Pont-de-Montvert, départementet Lozère). Han ble en benediktiner og doktor i kirkerett, med undervisning fra Montpellier og Avignon. Han hadde posisjonen som abbed av Saint-Victor i Marseille, og i Avignon, på vei tilbake fra Napoli, hvor han hadde blitt sendt som pavelig legat, ble han valgt til pave Urban V (28.09.1362) som etterfølger til pave Innocent VI (13521362).

Han grunnla universitetet i Ungarn.[trenger referanse] I Toulouse, reddet han universitetet.[trenger referanse] I Montpellier, gjenopprettet han skolen for medisin og grunnla College of Saint Benoit.[trenger referanse] Han grunnla en høyskole i Quézac og i Bédouès, og en kirke og bibliotek i Ispagnac.[trenger referanse] Han støttet mer enn 1000 elever fra alle klasser med mat og losji.[trenger referanse] Selv under krigen fikk de mye mat.[trenger referanse] Han utstyrte dem med bøker og de beste professorene.[trenger referanse]

Valdemar Atterdag krevde at Urban V skulle kanoniseres, noe som pave Gregor XI lovde så tidlig som i 1375, men som først ble gjort i 1870 av Pius IX (18461878).


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Innocent VI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Gregor XI