Hopp til innhold

Unterinntal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unterinntal
LandØsterrikes flagg Østerrike
Ligger vedInn
Høyde o.h.508 meter
Kart
Unterinntal
47°27′28″N 11°56′44″Ø

Unterinntal («Nedre Inndalen») er den tyrolske delen av dalen til Inn mellom Innsbruck og den tyske grensen. Dalen strekker seg østover fra Innsbruck og bøyer nordover ved Kufstein, før Inn krysser grensen til Bayern. De viktigste byene i Unterinntal mellom Innsbruck og Kufstein er Hall in Tirol, Schwaz, Jenbach, Rattenberg og Wörgl.

Innsbruck regnes av noen til Unterinntal, mens byen i andres øyne ligger mellom Ober- og Unterinntal. Sammen med Unterinntals sidedaler og de østlige delene av Nord-Tirol omtales dette landskapet som (Tiroler) Unterland. De aktuelle sidedalene er Zillertal, Alpbachtal og Wildschönau i sør samt de noe mindre Achen-, Brandenberger og Thierseetal i nord og Brixental og Sölland i øst. Også Leukental (med bl.a. Kitzbühel og St. Johann in Tirol) regnes til Unterland, selv om den ikke drenener mot Inn, men mot Chiemsee.

Lingvister opererer med en annen grense for Tiroler Unterland: De sydbairiske dialektene vest for Zillertal gjør bl.a. utstrakt bruk av «sj»-lyden, der standardtysk, mellombairisk samt dialektene øst for Zillertal bruker vanlig «s». (Eksempel: norsk har [du] = standardtysk hast [du] = unterländlersk håst = oberländlersk håscht.) Dermed ligger f.eks. byen Schwaz i Unterinntal, men språklig sett ikke i Unterland.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]