United Pentecostal Church International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
United Pentecostal Church International
HovedgrenPinsebevegelsen
Grunnlagt1945
Utgått fraThe Pentecostal Assemblies of Jesus Christ og The Pentecostal Church, Incorporated
Antall medlemmer350 000 i USA og Canada. 1 million i resten av verden
HvorTyngdepunkt i Nord-Amerika, men spred over hele verden.
Nettstedhttp://www.upci.org/

United Pentecostal Church International forkortet til UPC, er et pinsesamfunn av menigheter som har sin hovedutbredelse i USA. De er et ikke-triniansk trossamfunn, og tror at Gud, Jesus Kristus og Den hellige ånd er én og samme person (Gud) og ikke en treenighet.

United Pentecostal Church International ble etablert i 1945, ved sammenslåingen av de to ikke-trinitariske pinsesamfunnene, the Pentecostal Assemblies of Jesus Christ (PAJC) og the Pentecostal Church, Incorporated (PCI) Etter sammenslåing var det 617 menigheter tilsluttet United Pentecostal Church International.

Historie[rediger | rediger kilde]

De har sine røtter tilbake til det som skjedde i Topeka, Kansas i 1901, da Agnes Ozman, som den første i nyere tid ble åndsdøpt og fylt av ånden og talte i tunger .

I 1916 kom en splittelse, på grunn av to lærestridigheter, synet på treenigheten og dåpen i vann. Fra da skilte de lag med de andre pinseretningene i pinsevekkelsen.

En av pinsesamfunnets betydningsfulle forkynnere var Frank J. Ewart.

Dåpssynet og treenigheten[rediger | rediger kilde]

Treenighetslæren går ut på, svært forenklet forklart: – at de tre personene Gud, Jesus Kristus og Den hellige ånd – samtidig bare er én personlighet.

United Pentecostal Church International døper kun i Jesu navn, og ikke med bruk av treenighetsformularet i Faderens (Gud), Sønnens (Jesus Kristus) og Den hellige ånds navn. Begrunnelsen ligger i tolkningen av Bibelen som omtaler at kristen dåp skal skje i Jesu navn. Alle stedene i Det nye testamentet hvor mennesker blir døpt skjedde dette i Jesu navn. Bare ett sted er det nevnt at den omvendte skal døpes i Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn.[1] Her er det ifølge grunnteksten likevel kun ett navn, som i den engelske oversettelsen av bibelverset, der in the name, og ikke names i flertall.

Den teologiske begrunnelse skal være at både Faderen, Sønnen og Den Hellig Ånd kun er titler, og at navnet den omvendte skulle døpes i var i Jesu Kristi navn. Det vil si at Gud har åpenbart seg på forskjellige måter, eller som flere «personligheter». Dette er grunnen til betegnelsen Jesus Only, som brukes om pinsesamfunnet. Dette innebærer at de mener at Gud er bare én person, og avviser hele treenigheten.

Den katolske kirke og de fleste andre kristne kirker og trossamfunn godkjenner bare vanndåpen dersom den er gjort i treenighetens navn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

United Pentecostal Church International har sin hovedutbredelse i USA med omtrent 350 000 medlemmer i USA og Canada. I verden består pinsesamfunnet av 3764 menigheter (churches). De har misjonsarbeid i 131 land og omtrent 10 000 pastorer. Det skal være omtrent 1 millioner medlemmer i verden.[2]

Utbredelse i Norden[rediger | rediger kilde]

United Pentecostal Church ble i Norden etablert av Eddie Anderson Tilley, han er fra Amerika og tredje generasjons ikke-trinitarisk pinsevenn.

I 1978 kom Tilley til Bergen. Han fikk snart et samarbeid med Full Gospel Business Men Fellowship International og pinsemenigheten Tabernaklet Bergen. Han begynte også med møter ved universitetet og i sitt private hjem. Da det noe senere ble klart at Tilley hadde et ikke-trinitarisk syn slapp han ikke lenger til i menighetene i Bergen.

I 1980 begynte han med møter i Oslo. Han har leide flere steder før virksomheten til sist fikk leie de nåværende lokalene i Grefsenveien. I Norge er det tre menigheter. I menigheten i Oslo er det litt over 100 medlemmer, og totalt i Norge omtrent 200 medlemmer. Det er menigheter i Stavanger og Fredrikstad.

I Sverige har Tilley grunnlagt to menigheter.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]