Uninett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uninett
Uninett logo.svg
Teknobyen Innovasjonssenter Abels gate 5 Trondheim.jpg
Uninetts hovedkontor i Teknobyen
Org.formAksjeselskap
Org.nummer968 100 211
BransjeTelekommunikasjon
Etablert1976
Opphørt 31. desember 2021
Etterfølger(e)Sikt
Eier(e) KunnskapsdepartementetRediger på Wikidata
Datterselskap Sigma2, Uninett Sigma2Rediger på Wikidata
Hovedkontor TrondheimRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) .noRediger på Wikidata
Adm. dir. Tom Røtting (2018–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte 62[1] (2018)
Omsetning157 000 000 NOK (2019)[2]
Nettsted Offisielt nettsted (no) · Offisielt nettsted (en)

Uninett AS var et norsk, statlig eid selskap som utviklet og drev det norske forskningsnettet som forbinder mer enn 150 norske utdannings- og forskningsinstitusjoner og over 300 000 brukere, og knytter dem opp mot internasjonale forskningsnett. Uninett hadde hovedkontor i Teknobyen i Trondheim.

Uninett AS hadde 62 ansatte, og datterselskapene Uninett Sigma2 og Norid hadde henholdsvis 10 og 17 ansatte.

Videreføring av oppgavene i to nye direktorater[rediger | rediger kilde]

Den 4. februar 2021 kunngjorde regjeringen Solberg en større omorganisering av kunnskapsforvaltningen underlagt Kunnskapsdepartementet.[3]

Omleggingen innebar at Uninett ble en del av det nye forvaltningsorganet Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, som startet sin virksomhet 1. januar 2022, med Roar Olsen som direktør.[4] Olsen hadde vært direktør for Uninett frem til 1. januar 2018, da han tiltrådte som direktør for Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Uninett ble etablert i 1976 som et prosjekt basert på midler fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd, og hadde sitt hovedsete ved SINTEF i Trondheim. Arbeidet ble videreført som forskningsprosjekt i SINTEF, før Uninett ble etablert som driftsorganisasjon for det akademiske datanettet i Norge. Uninett har hatt ansvaret for administrasjonen av .no-domenet på internett helt siden det ble etablert som toppnivådomene i 1987. Etter fem år som prosjektorganisasjon ble aksjeselskapet Uninett AS stiftet i 1993.[5]

I 1999 ble deler av Uninetts virksomhet skilt ut som eget selskap, Uninett FAS (Felles Administrative Systemer). FAS skulle utvikle tekniske løsninger for effektiv drift av administrative tjenester for UH-sektoren. I 2002 og 2003 ble ytterligere to datterselskap etablert, Uninett ABC og Uninett Norid. ABC skulle bruke Uninetts kompetanse og erfaring til nettutbygging til de øvrige utdanningsinstiusjonene i Norge, med vekt på grunnskolen og de videregående skolene. Norid skulle videreføre administrasjonen av domenenavn under .no-domenet. Datterselskapet Uninett Sigma, ble opprettet i 2004. Sigma har senere endret navn til Uninett Sigma2, og koordinerer tungregning og lagring i UH-sektoren.

Etter et ønske fra Kunnskapsdepartementet om å samle de statlige ressursene innenfor IKT i grunnutdanningen ble Uninett ABC ved årsskiftet 2009/2010 skilt ut av konsernet.

Uninett FAS ble avviklet som eget selskap 31. desember 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.uninett.no/uninett-as; besøksdato: 18. februar 2019.
  2. ^ https://www.uninett.no/om-uninett.
  3. ^ Kunnskapsdepartementet (4. februar 2021). «Regjeringen slår sammen virksomheter til nytt direktorat for høyere utdanning og kompetanse». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 18. januar 2022. 
  4. ^ Kunnskapsdepartementet (3. september 2021). «Roar Olsen blir direktør i Kunnskapssektoren sitt tenesteleveranseorgan (Sikt)». Regjeringa.no (norsk nynorsk). Besøkt 18. januar 2022. «Kongen i statsråd har i dag beskikka Roar Olsen som direktør i Kunnskapssektoren sitt tenesteleveranseorgan (Sikt). Sikt blir etablert 1. januar 2022. | Roar Olsen er 51 år og kjem frå stillinga som direktør i Unit. Før det har han mellom anna vore avdelingsdirektør i nasjonal e-forvaltning og infrastruktur ved Brønnøysundregistera, avdelingsdirektør i divisjon e-helse i Helsedirektoratet, divisjonsdirektør i Direktoratet for e-helse og administrerande direktør for Uninett AS.» 
  5. ^ Brosjyre i anledning Uninetts 10 års-jubileum i 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]