UNINETT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Uninett)
Hopp til navigering Hopp til søk
Uninett AS
Teknobyen Innovasjonssenter Abels gate 5 Trondheim.jpg
Org.formakskjeselskap
Org.nummer968 100 211
Etablert1993
MorselskapUnit
Datterselskap(er) Uninett Sigma2, UNINETT Sigma, Norid
HovedkontorTrondheim
Produkt(er) .no
Adm. dir.Tom Røtting
Antall ansatte62
Omsetning217 millioner kroner
Nettsidehttp://www.uninett.no/

Uninett AS utvikler og driver den digitale grunnmuren for forskning og utdanning i Norge. Denne grunnmuren består blant annet av forskningsnettet – en kraftfull og sikker nasjonal nettforbindelse, som også kobler brukerne i kunnskapssektoren opp mot internasjonale forskningsnett. Uninett er også leverandør av den nasjonale innloggingsløsningen Feide, trådløs nettilgang via eduroam, samt en rekke tjenester innenfor cybersikkerhet og digitale campusløsninger. Våre tjenester brukes av flere hundre tusen personer i kunnskapssektoren hver eneste dag.

Uninett er et statlig aksjeselskap, og er som infrastrukturselskap også en strategisk og rådgivende partner i arbeidet med digitalisering av norsk kunnskapssektor.

Uninett AS har 62 ansatte. Datterselskapene Uninett Sigma2 AS og Uninett Norid AS har henholdsvis 10 og 17 ansatte. Uninett har kontorer i Teknobyen, sentralt i Trondheim.

Uninett AS har følgende kjerneverdier: nysgjerrig, entusiastisk og kundevennlig.

Tom Are Røtting er administrerende direktør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Uninett ble stiftet som aksjeselskap i 1993. Virksomheten startetsom prosjekt basert på midler fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd i 1976, og hadde sitt hovedsete ved SINTEF i Trondheim. Arbeidet ble videreført som forskningsprosjekt i SINTEF, før Uninett ble etablert som driftsorganisasjon for det akademiske datanettet i Norge. Samtidig overtok Uninett ansvaret for administrasjonen av .no-domenet på Internett. Etter fem år som prosjektorganisasjon ble Uninett AS stiftet i 1993.

I 1999 ble deler av av Uninetts virksomhet skilt ut som eget selskap, Uninett FAS (Felles Administrative Systemer). FAS skulle utvikle tekniske løsninger for effektiv drift av administrative tjenester for UH-sektoren. I 2002 og 2003 ble ytterligere to datterselskap etablert, Uninett ABC og Uninett Norid. ABC skulle bruke Uninetts kompetanse og erfaring til nettutbygging til de øvrige utdanningsinstiusjonene i Norge, med vekt på grunnskolen og de videregående skolene. Norid skulle videreføre administrasjonen av domenenavn under .no-domenet. Datterselskapet Uninett Sigma, ble opprettet i 2004. Sigma har senere endret navn til Uninett Sigma2, og koordinerer tungregning og lagring i UH-sektoren.

Etter et ønske fra Kunnskapsdepartementet om å samle de statlige ressursene innenfor IKT i grunnutdanningen ble Uninett ABC ved årsskiftet 2009/2010 skilt ut av konsernet.

Uninett FAS ble ble avviklet som eget selskap 31. desember 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.