UNINETT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Uninett)
Hopp til navigering Hopp til søk
UNINETT AS
Teknobyen Innovasjonssenter Abels gate 5 Trondheim.jpg
UNINETTs hovedkontor i Teknobyen
Org.formAksjeselskap
Org.nummer968 100 211
Etablert1976[1]
Datterselskap(er)Norid
HovedkontorTrondheim
Produkt(er).no
StyrelederBritt Elin Steinveg
Adm. dir.Petter Kongshaug
Nettsidehttp://www.uninett.no/

UNINETT AS er et norsk statseid aksjeselskap som utvikler og drifter det nasjonale forskningsnettet i Norge. Dette innebærer leveranse av datanett og nettjenester til universiteter og høgskoler. UNINETT eies av Kunnskapsdepartementet. UNINETT-konsernet består av et morselskap og to datterseselskaper, UNINETT Norid og UNINETT Sigma. Konsernet har cirka 100 fast ansatte og har hovedkontor i Teknobyen i Trondheim.

Petter Kongshaug er administrerende direktør i UNINETT.

Historie[rediger | rediger kilde]

UNINETT ble etablert som et prosjekt basert på midler fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd i 1976. , og hadde sitt hovedsete ved SINTEF i Trondheim. Arbeidet ble videreført som forskningsprosjekt i SINTEF, før UNINETT i 1987 ble etablert som driftsorganisasjon for det akademiske datanettet i Norge. Samtidig overtok UNINETT ansvaret for administrasjonen av .no-domenet på Internett. Etter fem år som prosjektorganisasjon ble UNINETT AS stiftet i 1993, heleid av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (nå Kunnskapsdepartementet). Samtidig ble alle kommersielle kunder som var tilknyttet fristilt. UNINETT har fra da av vært et rendyrket akademisk forskningsnett uten kommersielle interesser.

I 1999 ble deler av av UNINETTs virksomhet skilt ut som eget selskap, UNINETT FAS (Felles Administrative Systemer). FAS skulle utvikle tekniske løsninger for effektiv drift av administrative tjenester for UH-sektoren. I 2002 og 2003 ble ytterligere to datterselskap etablert, UNINETT ABC og UNINETT Norid. ABC skulle bruke UNINETTs kompetanse og erfaring til nettutbygging til de øvrige utdanningsinstiusjonene i Norge, med vekt på grunnskolen og de videregående skolene. Norid skulle videreføre administrasjonen av domenenavn under .no-domenet. Det foreløpig siste datterselskapet i UNINETT-konsernet, UNINETT Sigma, ble opprettet i 2004. Sigma koordinerer tungregning og lagring i UH-sektoren.

Etter et ønske fra Kunnskapsdepartementet om å samle de statlige ressursene innenfor IKT i grunnutdanningen ble UNINETT ABC ved årsskiftet 2009/2010 skilt ut av konsernet. Selskapet ble da en del av det statlige Senter for IKT i utdanningen.

UNINETT FAS ble ble avviklet som eget selskap 31. desember 2011, men virksomheten videreføres som en fagavdeling i UNINETT AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.