Norid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNINETT Norid AS
Offisielt navnUNINETT Norid AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer985 821 585
Etablert1. juli 2003[1]
MorselskapUNINETT
HovedkontorTrondheim
Produkt(er).no, .sj, .bv
StyrelederPetter Kongshaug
Adm. dir.Hilde Margrethe Thunem
Antall ansatte15
Omsetning36,4 mill. kr (2012)
Nettsidewww.norid.no

UNINETT Norid AS, som regel bare referert til som Norid, driver toppnivådomenet .no og vedlikeholder den sentrale databasen for alle norske domenenavn. Alle domener direkte under .no må være registrert hos Norid.

Norid er et datterselskap under UNINETT-konsernet, og er et akronym for Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn. Norid behandler søknader, utvikler regelverket etter brukernes ønsker og har ansvar for den tekniske driften av navnetjenesten, slik at norsk Internett er globalt tilgjengelig til enhver tid. Norid har siden 1997 også drevet toppdomenene .bv (Bouvetøya) og .sj (Svalbard og Jan Mayen), men disse er så langt ikke åpne for registering av domener.[2]

Norid tar på seg andre nasjonale oppgaver som henger naturlig sammen med primæroppgaven. Virksomheten er sterkt internasjonalt orientert, med utstrakt samarbeid med tekniske og domeneadministrative miljøer i andre land. Norids visjon og virksomhet er forankret i et sterkt samfunnsansvar som gjenspeiler at domenenavn er en ressurs som er viktig for alle deler av samfunnet. Tjenesten er regulert av en egen forskrift[3] med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som tilsynsmyndighet. Norid er ikke et forvaltningsorgan, og tildeling av domener skjer etter privatrettslige regler.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1983 ble toppdomenet .no delegert til Televerkets forskningsinstitutt. Instituttet var det naturlige valget ettersom de allerede var hovedsamarbeidspartner med ARPAnet. I 1987 ble UNINETT-prosjektet startet opp, og da ble det naturlig at de overtok dette nasjonale ansvaret, ettersom de var en teknisk kompetent og nøytral part. I 1993 ble UNINETT etablert som et ikke-kommersielt aksjeselskap, og alle kommersielle aktører ble stengt ute. Dette var for å styrke UNINETT som en nøytral aktør. I 1995 ble det første regelverket for domeneregistrering (navnepolitikken) offentliggjort. Norid hadde på den tiden et mye strengere regelverk enn for eksempel .com-domenet. Regelverket ble imidlertid myket opp i 2000 ved at man tillot registrering av generelle ord og uttrykk. I februar året etter[4] økte det tillatte antallet domener per organisasjon til 15, og organisasjonene trengte ikke lenger dokumentere at de hadde rettigheter til navnet før de søkte. Fra 1. juli 2003 ble Norid skilt ut som eget datterselskap under UNINETT AS, UNINETT Norid AS, som er selskapets navn og form i dag.

Regelverk[rediger | rediger kilde]

Norid har en rekke regler for hvilke domener du kan registrere og hvem som kan registrere dem. Noen av de mer sentrale av disse er:

1. Krav til søker/abonnent a) må ha tilhørighet i Norge b) må være en organisasjon eller privatperson.[5] c) må sikre at domenet er teknisk operativt

2. Begrenset antall domenenavn – Hver organisasjon kan ha inntil 100 domenenavn direkte under .no. Organisasjonen kan i tillegg registrere domenenavn under geografiske domener eller kategoridomener. Privatpersoner kan registrere inntil 5 domener

3. Selve domenenavnet – Et domenenavn må ha minst 2 og maks 63 tegn. Tillatte tegn[6] er bokstavene a-z, 23 spesialtegn som skal dekke alle de offisielle norske skriftspråkene, sifrene 0-9 og bindestrek.

4. Beskyttede eller reserverte navn – Norid har en rekke domenenavn som er beskyttet.[7] Eksempler på dette er ftp.no, www.no etc. Dette gjelder også noen geografiske navn.

5. Opphavsrett – Man kan ikke registrere et navn som kommer i konflikt med andre organisasjoner eller privatpersoners rettigheter. Det er søkers ansvar å sjekke dette. Norid gjør ingen forhåndskontroll av søknader, og eventuelle klager må rettes til domeneklagenemnda i ettertid.

På Norids nettsider[8] kan du lese mer om hva du bør tenke gjennom når du velger domenenavn. Regelverket for .no er basert på en forskrift fra Samferdselsdepartementet, som administreres av Post- og teletilsynet. Regelverket fastsettes av Norid basert på innspill fra ulike samfunnsinteresser[9] . Viktige interessegrupper er representert i Norpol[10], som er et rådgivende organ for regelverksutvikling. Ved større spørsmål gjennomfører Norid en offentlig høring for å få et bilde av hva samfunnet ønsker.

Se ekstern lenke for fullstendig regelverk for .no.

Norids regelverk er stadig under vurdering. Hensikten er å forvalte .no-domenet til beste for fellesskapet. Norid har en egen e-postliste[11] der alle kan diskutere regelverksspørsmål.

Nylige endringer[rediger | rediger kilde]

Fra 6. juni 2011 kan privatpersoner søke om eget domenenavn hos Norid.[12] Priv.no har også tidligere eksistert som et tilbud for registrering av private domenenavn, men da i regi av private, kommersielle aktører. Norid valgte å videreføre priv.no etter en offentlig høring. I juni 2007 åpnet Norid for registrering av domenenavn som bare består av tall, som 123.no.[13] Fra februar 2004 åpnet Norid for bruk av alle tegn som inngår i de offisielle norske skriftspråkene i Norge.[14] Dette innebar 23 nye tegn, deriblant æ, ø og å.

Den 30. november 2011 åpnet Norid for at virksomheter kan registrere 100 domenenavn per org. nr.[15]

Fra 17. juni 2014 kan privatpersoner registrere domenenavn direkte under .no.[16]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]