Umm Kulthum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Umm Kalsoum
Amr Abdel Basset Abdel Azeez
Umm Kulthum4.jpg
Amr Abdel Basset Abdel Azeez
Født31. desember 1904
Egypt Tamay ez-Zahayra, Egypt
El Senbellawein
Død3. februar 1975 (70 år) Kairo, Egypt
Kairo
Beskjeftigelse Sangerinne
Nasjonalitet Egypt
Utmerkelse Nishan al-Kamal
Musikalsk karriere
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Umm Kalsoum, Om Kalsoum, Umm Kulthum, arabisk: أم كلثوم (sannsynligvis født 4. mai 1904, død 3. februar 1975) var en berømt egyptisk sangerinne. I den arabiske verden regner mange henne som den fremste sangerinnen som har levd.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Umm Kalsoum ble født i Tamay-az-Zahayra i regionen Ad Daqahliyah. Hennes eksakte fødselsdato er ukjent, men det var trolig den 4. mai. Allerede i ung alder viste hun talent for sang. Hennes far, en imam, lærte henne å synge Koranen. Da hun var rundt tolv år gammel lot han henne kle seg ut som en gutt, slik at hun kunne delta i en liten sanggruppe som han ledet. I sekstenårsalderen ble hun oppdaget av Abu El-Ala Mohamed, en kjent egyptisk sanger, og luttspilleren Zakaria Ahmed. De to ba henne følge med dem til Kairo. Hun ventet likevel til hun var 23 år før hun aksepterte.

Da hun så kom til Kairo møtte hun den berømte poeten Ahmed Rami, som skulle komme til å skrive i alt 137 sanger til henne. Rami hadde studert ved Sorbonne og elsket den franske litteraturen, og introduserte denne for Umm Khalsoum. Hun ble også kjent med den berømte luttspilleren og komponisten Mohamed El Kasabji. Med ham fikk hun opptre offentlig og ble raskt berømt. I 1932 dro hun ut på turné i Midtøsten, til Damaskus, Bagdad, Beirut og Tripoli.

På 1930-tallet arbeidet hun sammen med tekstforfatteren Rami og musikeren El Kasabji, som kombinerte vestlige musikkinstrumenter som kontrabass og cello med klassiske instrumenter fra Midtøsten.

Umm Khalsoum fikk på 1930-tallet problemer med helsen, og i 1946 fikk hun av en alvorlig infeksjon i luftrøret. Helsebekymringene gjorde henne deprimert. I 1949 ble hun lagt inn på sykehus i USA. Der fikk hun en infeksjon på øynene som førte til at hun måtte gå med mørke solbriller resten av livet.

I 1954 giftet hun seg med legen og hudspesialisten Hasan al-Hifnawi. I 1955 gjenopptok hun sin sangkarriere, og samarbeidet blant annet med komponisten Abdel al-Wahab. Han skrev ti sanger til henne, den mest kjente av disse var Inta umri. Hennes popularitet var fortsatt like stor. Etter Egypts nederlag i seksdagerskrigen samlet hun inn penger ved å gi konserter.

Fra 1971 ble helsen hennes forverret, og flere konserter ble avlyst. Hennes siste konsert var i desember 1972. Den 13. mars 1973 var hun i platestudio for siste gang og sang inn Hakam aalayna al-hawa.

Den 3. februar 1975 døde Umm Khalsoum som følge av nyresvikt. Millioner av mennesker i Kairos gater fulgte begravelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]