Ulster Volunteer Force (1912)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulster Volunteer Force, 1914

Ulster Volunteer Force (UVF) var en irsk unionistisk paramilitær organisasjon som ble grunnlagt i 1912 for å kjempe mot home rule, det vil et begrenset selvstyre for Irland. Det finnes også en moderne organisasjon som heter Ulster Volunteer Force, men det er ikke noe direkte bånd mellom de to.

UVF ble grunnlagt av Edward Carson og James Craig som en unionistisk milits. Noen samtidige kilder anslår medlemsmassen til mer enn 100 000 mann. Med støtte fra en del engelske konservative politikere truet UVF med å etablere en provisorisk regjering i Ulster dersom provinsen ble inkludert i det selvstyrte området. Mer enn en halv million mennesker signerte Ulsterpakten som forpliktet dem til å støtte en slik regjering. UVF fikk tak i flere tusen tyske rifler, uten at myndighetene forsøkte å stoppe våpensmuglingen i Larne. Selv om organisasjonen truet med å gjøre opprør mot den britiske regjeringen hadde den Det konservative partis helhjertede støtte.

På grunn av utbruddet av første verdenskrig ble spørsmålet om home rule suspendert. Mange UVF-medlemmer lot seg verve, de fleste i 36 (Ulster) Division. Divisjonen hadde store tap under slaget ved Somme i juli 1916. Mange unionister så på opprettelsen av Nord-Irland gjennom Government of Ireland Act 1920 som en belønning for denne krigsinnsatsen.

Deler av UVF ble samlet i 1920 og rekruttert til Ulster Special Constabulary, særlig avdelingen B-Specials. Under den irske uavhengighetskrig ble B-Specials ved en rekke anledninger anklaget for angrep på katolikker / nasjonalister i Nord-Irland, som represalier for angrep utført i IRA mot sivile, militære og politimål.