Hopp til innhold

Ulrich Fredrich von Cappelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulrich Fredrich von Cappelen
Født1770Rediger på Wikidata
Skien
Død1820Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkipsreder Rediger på Wikidata
EktefelleBenedicte Henrikka Aall
FarDiderich von Cappelen
SøskenDidrich von Cappelen
Peder Juel von Cappelen
Cathrine von Cappelen
BarnBenedicte Cappelen
Nicolai Benjamin Cappelen
Ulrik Frederik Cappelen
Jørgen Wright Cappelen
NasjonalitetNorge

Ulrich Fredrich von Cappelen (født 1770, død 1820) var født og oppvokst i Skien, og ble senere grosserer og skipsreder i Porsgrunn.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Ulrich Fredrich startet sin egen forretningsvirksomhet med trelasthandel, sagbruk og skipsrederi i Skien. Han var blitt opplært i disse forretningsområdene gjennom farens store virksomhet. Ulrich Fredrich deltok i denne virksomheten sammen med faren og broren, i en periode da den var den største i Skien. En tid etter farens død i 1794, kjøpte Ulrich Fredrich herregården Frednes i Porsgrunn for sin store farsarv. Han flyttet dit ca. 1803 med sin familie og sin forretningsvirksomhet. Han fikk økonomiske problemer mens det var nedgangstider i markedene, og han mistet sin formue i tiden før sin død.

Ulrich Fredrich var den 4. mars 1814 med og underskrev fullmakt fra Porsgrunn by til Jørgen Aall som representant til riksforsamlingen på Eidsvoll.

Familie[rediger | rediger kilde]

Ulrich Fredrich von Cappelen var sønn av Diderich von Cappelen (født 1734, død 1794), Skien, i ekteskap med Petronelle Pedersdatter Juell, og var bror til bl.a. eidsvollsmannen Didrich von Cappelen (død 1828), Skien, grosserer og jernverkseier Peder von Cappelen, Drammen, og Cathrine von Cappelen gift med statsråd Carsten Tank, Rød herregård.

Ulrich Fredrich ble den 26.2.1793 gift i Porsgrunn med Benedicte Henrikke Aall (født 1772 og død 1812). Hun var datter av Nicolai Benjamin Aall (173998), som var kjøpmann i Porsgrunn og eier av Ulefos Hovedgaard. Hun var søster av Jacob, Niels og Jørgen Aall. Stattholder Severin Løvenskiold var deres fetter gjennom hans mor, Benedicte Henriette Løvenskiold født Aall.

Blant Ulrich Fredrichs og Benedictes ni barn var: Jørgen Wright Cappelen, Ulrik Frederik Cappelen, Nicolai Benjamin Cappelen og Benedicte Cappelen. To andre av døtrene var gift med biskop Jens Lauritz Arup, den ene etter den andre. Ulrich Fredrich og Benedicte har en lang rekke etterkommere både i den såkalte "forlagsgrenen" i slekten Cappelen, og med bl.a. slektsnavn Arnesen, Borchsenius, Flood, Heftye, von Koss, Krohn, Langaard, Lund, Norby, Schiøtt, Seip, Smitt-Amundsen og Wildhagen.

Det finnes i etterslektens eie både portrettmalerier og silhuetter av Ulrich Fredrich og Benedicte. Deres storslagne bryllupsfeiring er skildret av hennes bror Jacob Aall i hans erindringer, og sitert i Haagen Krog Steffens' store bok om slekten Aall.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • E. A. Thomle: Familien (von) Cappelen i Norge og Danmark. J.W. Cappelens Forlag, Christiania 1896
  • Haagen Krog Steffens: Slægten Aall, Kristiania 1908
  • Riksforsamlingens forhandlinger. 2 : Adresser og fuldmagter, Kristiania 1914, side 290-291
  • Finn C. Knudsen: Eidanger – Porsgrunn, Porsgrunn 1932, side 186-188
  • Harald Bache Bystrøm: Gatelangs i Porsgrunn, Porsgrunn 1993, side 72-75
  • Lambrecht Haugen: Cappelen-slekten 1627-2008, Rosendal 2008, side 61 og 139-141