Nicolai Benjamin Aall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicolai Benjamin Aall
Født1739Rediger på Wikidata
Porsgrunn
Død1798Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
EktefelleAmborg Wesseltoft
FarNiels Aall
MorBenedicta Henrikka Bergh
SøskenJacob Aall
Benedicta Henrikka Aall
BarnNiels Aall
Jørgen Aall
Jacob Aall
Benedicte Henrikka Aall
Nicolai Benjamin Aall d.y.
NasjonalitetNorge
GravlagtØstre Porsgrunn kirke

Nicolai Benjamin Aall (født 1739 i Porsgrund, død 1798 samme by) var en av Norges ledende godseiere og trelasthandlere på 1700-tallet.

Han var sønn av trelasthandler og skipsreder Niels Jacobsen Aall (1702–84) og dennes andre ektefelle Benedicta Henrica Bergh (1714–48), datter av lagmannen Nicolas Bergh og ektefelle Constance Henck (1672-1718). Ni år gammel mistet Nicolai Benjamin sin mor, men fem år senere giftet faren seg med Fredrikke Sophie Rasch (1726-1760). Under sitt studieopphold i København bodde Nicolai Benjamin på Regensen, hvor Johan Ernst Gunnerus var forstander. I 1739 ble Aall utdannet cand. theol ved Københavns Universitet. Etter å ha vært i tjeneste hos Gunnerus i en kortere periode, oppga han dog sin geistlige karriere da storebroren i 1760 omkom.[1] Han gikk deretter inn i farens virksomhet.

I 1769 giftet han seg med Amborg Wesseltoft, datter av Skiens rike kjøpmann Jørgen Simonsen Wesseltoft. Hun bragte dermed sin ikke uanselige arvedel etter faren med inn i ekteskapet. Paret flyttet inn i Aallgården. Den 22. mars 1772 løste Aall borgerbrev som kjøpmann i Porsgrund.[2] Fra 1775 var han medeier i Ulefos Jernværk, hvoretter han i 1782 kjøpte hele værket med tilhørende eiendommer. Sammen med Didrich von Cappelen anla han i 1796 en reperbane i Vestre Porsgrund.[3]

Familieliv[rediger | rediger kilde]

Aall førte, som det sømmet seg for en velstående familie med en fremtredende posisjon, et stort og selskapelig hus i Aallgården. Til hverdags levde de dog relativt nøkterne liv. Husets sønner gikk som andre barn med lapper på knær og albuer, uvitende om sin rike bakgrunn.[4] I 1780 hadde Aall kjøpt Gaasegrund (Roligheden) etter Carl Deichman, hvor han i 1783 oppførte et landsted med have og parkanlegg. Her bodde familien om sommeren omgitt av påfugler, perlehøns og andre sjeldne dyr, som Aall smykket sitt yndlingsoppholdssted med.[5] Mens han i 1798 var i gang med oppførelsen av en herskapelig bygning på Bjørntvedt, døde han i Aallgården. Hustruen overlevde ham med 17 år. De ligger begge begravet på Østre Porsgrunn kirkes kirkegård.

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]