Ullensaker gym og turn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ullensaker gym og turn
Ullensaker gym og turn
Stiftet15. januar 1968
Nettsidehttps://www.ugt.no
Idrettsgren(er)Cheerleading, Turn, Dans
KallenavnUGT
ForbundNorges gym og turnforbund, Norges Danseforbund og Norges Amerikanske Idretters Forbund
GrunnleggerRobert Johansen
LandNorge
By/kommuneUllensaker
StedUllensaker kommune
Infoboks sist oppdatert:
24. april 2021

Ullensaker gym og turn er et idrettslag som ble stiftet på Kløfta den 15. januar 1968. Opprinnelig het idrettslaget Kløfta gymnastikk og turnforening.

Per 2023 tilbyr klubben fritidsaktiviteter i idrettene turn, rytmisk gymnastikk, parkour, cheerleading, barnedans og freestyle disco jazz.[1] Foreningen har tilbud for barn og unge. I tillegg finnes det tilbud for barn med psykiske funksjonsnedsettelser. Klubben har som målsetting å ha tilbud i alle tettsteder i ullensaker kommune. Ullensaker gym og turn har konkurranselag innenfor alle grenene.

Ullensaker gym og turn er medlem av særforbundene Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF), Norges Danseforbund (ND) og Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF)

Historikk[rediger | rediger kilde]

Turn[rediger | rediger kilde]

Kløfta gymnastikk og turnforening ble i 1968 stiftet av Robert Johansen, som selv hadde vært turner i Oslo turnforening.[2]

Styremedlemmer fra klubbens tidlige historie kan også fortelle at det var turnaktiviteter på Kløfta fra 50-tallet, men at klubben formelt ble stiftet i 1968 for å få medlemskap i Idrettsforbundet.

I 1980 hadde foreningen blitt en av Ullensaker kommunes største frivillige organisasjoner, med vel 700 aktive medlemmer fordelt på ca. 20 ulike partier og 35 trenere. Foreningen var eneste gymnastikk- og turnforening i Ullensaker. Foreningen tok sikte på å gi tilbud til hele kommunen, tilpasset ulike aldersklasser og ambisjoner, både på Kløfta og på Jessheim. Foreningen hadde også medlemmer fra omkringliggende kommuner.

Klubben stod som arrangør av "Turnsportens dag" og ble arrangert på forsommeren som en årlig turnfest på idrettsplassen nedenfor Bakke skole gjennom hele 80-tallet i samarbeid med Ullensaker husmorlag. Dagen startet med opptog gjennom Kløfta, med korps og ridende politi. Deretter hadde klubbens utøvere oppvisning på idrettsplassen. Etter hvert fikk arrangementet navnet "Barnas dag".

I 1992 deltok en gruppe tidligere konkurranseturnere fra Kløfta i NM i nordisk tropp i Horten. Kløfta-turnerne deltok i konkurranser i frittstående, trampett og tumbling.

Kløfta gym og turnforening hadde tidlig på 1990-tallet turntreninger på Allergot ungdomsskole på Jessheim, Åreppen skole på Kløfta og Bakke/Vesong skole på Kløfta. Ved siden av barnepartier for gutter og jenter hadde klubben egne konkurransepartier. Utover på 1990-tallet ble alle treninger lagt til gymsalen på Vesong ungdomsskole, som ligger mellom Bakke og Vesong. I 2004 skulle gymsalen på Vesong ungdomsskole pusses opp, og turnforeningen måtte finne et nytt treningslokale. Samtidig var det vedtatt å bygge en ny barneskole med ny flerbrukshall på Gystadmarka på Jessheim. Turnforeningen fikk gjennomslag hos daværende kommunalsjef Harald Hermansen for at den nye Gystadmarka barneskole skulle få en turnhall i stedet for en vanlig håndballhall. Norges Gymnastikk og Turnforbund (NGTF) bidro med faglig kompetanse og kvalitetssikret tegningene.

Dans[rediger | rediger kilde]

Fra 1975 til 1980 hadde Kløfta Gym og Turn en dansegruppe som blant annet trenet jazzballett og moderne dans.

I januar 2016 åpnet klubben for påmelding til dansepartier i freestyle disco jazz og barnedans. Etter kort tid etablerte klubben også konkurransegruppen «Pointe», som deltok i konkurranser, også i regionskonkurranser og NM. I tillegg reiser noen til Storbritannia for å konkurrere på store konkurranser som f.eks. Disco Kid. Noen ganger i året reiser danserne for å trene på en danseskole i Glasgow som Ullensaker gym og turn samarbeider med. Etterhvert hadde klubben tilbud både innenfor HipHop-dans og Zumba. Våren 2023 inngikk klubben samarbeid med Santino Mirenna, kjent som dansetrener fra tv-serien Skal vi danse. Dermed fikk klubben tilbud innen selskapsdans, Salsa, Latin Commercial og Sportsdans

Rytmisk gymnastikk[rediger | rediger kilde]

Fra 1980 til 1982 startet Kløfta Gym og Turn med rytmisk sportsgymnastikk. Høsten 2019 startet klubben igjen tilbudet med rytmisk gymnastikk.

Paraidrett[rediger | rediger kilde]

I 2017 etablerte foreningen dansegruppen «Sjarmtrolla», for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Idrettsforeningen tilbyr nå også turn for «Sjarmtrolla».

Cheerleading[rediger | rediger kilde]

UGT Miracle 3. plass EM Cheerleading Verona, Italia 2023

Høsten 2018 etablerte Ullensaker gym og turn en cheerleadningsgruppe som fikk navnet «UGT Miracle». Våren 2020 kvalifiserte klubben seg til NM[3], men på grunn av koronaviruspandemien ble konkurransen avlyst. Våren 2023 slo klubbens Juniorlag Air-Force til med 2. plassen i sin klasse[4], og ble dermed kvalifisert til å delta i EM i Verona i Italia 30. juni - 2. julli 2023. I finalen 2. juli gikk bronsen til Ullensaker gym og turn[5]

50-årsjubileet[rediger | rediger kilde]

I 2018 feiret klubben at det var 50 år siden stiftelsen. En prosjektgruppe laget et jubileumshefte med klubbens historie som inneholdt intevjuer med tidligere utøvere, styremedlemmer og andre nøkkelpersoner. I juni 2018 hadde klubben et show i Jessheim Is- og flerbrukshall, og hadde leid inn Christer Tornell til å regissere showet.[6][7] Daværende ordfører Tom Staahle overrakte en sjekk fra kommunen på 5000,- kroner som jubileumsgave. På et internt arrangement høsten 2018 ble det delt ut flere ærespriser.

Logohistorikk[rediger | rediger kilde]

Søksmål om utestengningsvedtak[rediger | rediger kilde]

Høsten 2019 ble klubben saksøkt av en forelder som hadde tre døtre i klubben. Mannen hadde blitt pålagt å holde seg borte fra klubbens treninger og arrangementer «på ubestemt tid» da klubben mente at hans oppførsel ikke var forenlig med klubbens foreldrevettregler og barneidrett generelt. Han krevde å få omgjort vedtaket. Klubben avviste kravet, og hevdet at mannen ikke hadde adgang til å reise sak om et slikt vedtak. Han tapte saken i lagmannsretten[8], og saken gikk helt til Høyesterett, som avsa kjennelse i saken den 24. mars 2021.[9] Kjennelsen ga klubben medhold. Dette var første gang en slik sak var fremmet for domstolene i Norge.[9][10]

Jessheim Arena[rediger | rediger kilde]

Lav tilgjengelighet av innendørs treningsfasiliteter i Ullensaker har lenge vært en utfordring for idretten i kommunen som ønsker å tilby et mangfold av tilbud til innbyggerne og å fremme god helse. Mangel på treningsflater har rammet en rekke idretter, spesielt de som ikke tilhører de største breddeidrettene som håndball og fotball. Dette har ført til at lag og foreninger har måttet avvise potensielle medlemmer på grunn av manglende treningsmuligheter.

Jessheim Arena-prosjektet, et samarbeidsprosjekt mellom Ullensaker Gym & Turn, Ull/Kisa IL (innebandy), Jessheim Tae Kwon Do, Hoppen Sprett Turn, Jessheim Kampsportklubb og Jessheim Bokseklubb, og Norges bordtenneisforbund med støtte fra Ullensaker Idrettsråd, har som mål å løse problemet med manglende halltid i kommunen. og skape et blomstrende idrettsmiljø i kommunen.

Vista Analyse har beregnet den samfunnsøkonomiske gevinsten ved å investere i idrettsanlegg[11]. Ifølge rapporten vil samfunnet få tilbake tre milliarder kroner for hver milliard som investeres. Dette viser at investeringen i Jessheim Arena ikke bare vil gi økt tilgang til idrettsanlegg, men også ha positive effekter på samfunnet som helhet.

Eidsvoll Ullensaker Blad har publisert en artikkel hvor politikerne i kommunen blir bedt om å ta standpunkt til hvorvidt de støtter det konkrete prosjektet eller ikke.

Statistikk medlemsmasse 1968 - 2018[rediger | rediger kilde]

Statistikken er hentet fra Norges Idrettsforbund (NIF), og er basert på klubbens egne innrapportertinger til NIF.[12]

Treningssteder[rediger | rediger kilde]

Per 2021 disponerer Ullensaker gym og turn følgende treningslokaler:

Sted Skole Aktivitet
Kløfta Vesong ungdomsskole Turn, cheerleading og dans
Jessheim Gystadmarka barneskole Turn, cheerleading og dans
Sand Hovin barneskole Turn og dans
Mogreina Mogreina barneskole Turn
Nordkisa Nordkisa skole Turn
Jessheim Allergot ungdomsskole Cheer og rytmisk gymnastikk
Jessheim Nordby ungdomsskole Turn
Kløfta Kløfta Velhus Dans

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Ullensaker gym og turn». Ullensaker gym og turn. Besøkt 23. april 2021. 
 2. ^ Ullensaker gym og turn (2018). 50-årsjubileumsskrift. 
 3. ^ Hansen, Thomas (30. januar 2020). «Klare for NM i cheerleading». Eidsvoll Ullensaker Blad. Arkivert fra originalen 25. april 2021. Besøkt 25. april 2021. 
 4. ^ «Resultater». NM-helgen Cheer 2023. 23. mars 2015. Besøkt 12. mai 2023. 
 5. ^ «ICU European Cheerleading Championships». European Cheer Union (engelsk). 3. august 2016. Besøkt 10. juli 2023. 
 6. ^ Hansen, Thomas (9. juni 2018). «Kjendisregissør hjelper Ullensaker gym og turn med jubileum: Lager show der turn og dans går hånd i hånd». Eidsvoll Ullensaker Blad. Arkivert fra originalen 24. april 2021. Besøkt 24. april 2021. 
 7. ^ «Tornell til Ullensakers jubileumsshow!». straightup.no. 17. juni 2018. Besøkt 24. april 2021. «Kjendisregissøren Christer Tornell står bak Ullensakers 50-års jubileumsshow, hvor arrangementet skal by på en fin kombinasjon av dans og turn. Tornell er godt kjent blant vi som er glad i dans for å koreografere teater og dans.» 
 8. ^ Eidsivating Lagmannsrett (13. august 2020). «Eidsivating lagmannsrett - Kjennelse: LE-2020-21467». Lovdata.no. 
 9. ^ a b «Norges Høyesterett - Kjennelse: HR-2021-639-A - Lovdata». lovdata.no. 23. april 2021. Besøkt 23. april 2021. 
 10. ^ Rett24 (26. mars 2021). «Høyesterett nekter hissig turn-pappa å saksøke idrettsforeningen». Rett24 (norsk). Besøkt 23. april 2021. 
 11. ^ aug 2022, Av Pressemelding • 18. «Investeringer i idrettsanlegg gir tredobbelt samfunnsøkonomisk gevinst». www.idrettsforbundet.no. Besøkt 4. september 2023. 
 12. ^ «Samordnet rapportering». www.idrettsforbundet.no. Besøkt 25. april 2021. «Våren er den viktigste tiden for alle idrettslagene som skal gjennomføre pliktig rapportering. Her gir vi idrettslag en oversikt over alle oppgaver som må være gjort innen 30. april. | Viktig: Pliktig rapportering av medlemsopplysninger til Norges idrettsforbund og søknad om kompensasjon for moms på varer og tjenester. | Alle idrettslag er pliktige til å rapportere medlemsopplysninger til Norges idrettsforbund innen 30. april 2020 via www.klubbadmin.no.»