Hopp til innhold

Parkour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Parkour /parku:r/ er en bevegelsesidrett der man har som mål å kunne komme seg fra punkt A til B på den mest effektive måten som mulig. Mange ubevisst eller bevisst oppnår denne definisjonen under vanlige daglige aktiviteter. Siden det vanligvis er selvsagt at man kan slike bevegelser vil ting som løping ikke vanligvis bli definert som parkour. Parkour kan dermed bli sett på som en progresjon over de ordinære bevegelsesekvensene alle kan. Altså fortsetter utøvere av parkour der vanlige folk slapp.

Vanlige folk pleier å stoppe med parkour utviklingen sin rundt barndomsalderen og vidre ut vil det bli bare mer og mer sannsynlig at man vil stoppe å utforske bevegelseskombinasjonene sine.

Ungdommer ligger rett utenfor denne parkourgrensen så de fleste parkour utøverene vil befinne seg innen dette tidsrommet. Deres fysiske og metale utvikling vil også gjøre det mulig for mer og mer komplekse og styrkekrevende parkour sekvenser.

Et ord for en som praktiserer avansert parkour er en traceur. Hvis en traceur (en utøver av 'avansert' parkour) møter på et gjerde, vil traceuren mest sannsynlig bruke en slags vault taktikk. Vault taktikker inneholder flere punkter med kontakt og beveger kroppen til utøveren over objektet. Vault taktikker er veldig vanlige bevegelser innenfor parkour.

Parkour mønstre for navn etter hvor og når de brukes, men kan få navnet sitt etter en assosiasjon med dyr og objekter.

Parkour blir ikke definert som en sport ettersom man ikke behøver å konkurrere med andre. Det handler som oftest å konkurrere med seg selv. Å teste sine egne grenser. Derfor blir parkour anerkjent som et disiplin.

Disiplinet Parkour ble opprettet av franskmannen David Belle og flere av hans barndomsvenner. Man utforsket andre veier enn David Belle. En av vennene hans, Sebastien Foucan, begynte det lignende disiplinet freerunning.

Forskjellen på parkour og freerunning

[rediger | rediger kilde]

Parkour kan lett forveksles med søsterstilen freerunning. Parkour har som mål å komme seg fra punkt A til B på den mest effektive måten som mulig, freerunning derimot kan ta seg friheten til å stoppe opp på ulike punkter for å gjøre fascinerende bevegelser som spins, flips og figurer. Siden en flip (salto mortale) ikke er en effektiv bevegelse, vil ikke dette defineres som parkour.

Både parkour og freerunning har blitt mer synlig i ulike medier som spill, film, musikkvideoer og reklamer. Noen nevneverdige eksempler er musikkvideoen Jump av Madonna, James Bond-filmen Casino Royale, spillet Mirror's Edge og reklamen for den norske Gullruten som ble gitt ut i 2008.

Standard Parkourbevegelses Klassifisering

[rediger | rediger kilde]

Betegnelsene er på engelsk på grunn av mangel på norsk ordvalg.

Landings: Ulike typer landingsmetoder designet for å redusere slagkraften i det man treffer bakken.

  • The Parkour Roll
  • Vanskelighetsgrad 6/10

Blir noen ganger forkortet til "The PK Roll" eller kalt "The Safety Roll." Den er et av de mest essensielle parkour bevegelsene man kan lære. Denne Landingsmetoden kan redusere slagkraften med bakken opptil 73%.

Siden parkour bevegelser er mye mer ekstreme enn normale bevegelser er høyder og fart mer kraftfulle enn normalt og man vil trenge nye metoder for å redusere stresset kroppen vil bli utsatt for.

Denne bevegelsen krever store muskler langs kontakt sonene for bremse ned fallet. Man skal ikke føle noen smerter under denne øvelsen hvis man gjør den riktig.

Vanlige tegn på at man gjør det feil:

Smerte i hoften

Smerte i skulderen

Smerte i holdet

Smerte i ryggmargen

Smerte i kneet

Smerte i albuen


SIKKERHETSTILLTAK: Man må starte i små høyder for å redusere den mulige slagkraften. Selv om denne


  • Vaults:

Betegnelsen på en bevegelse der man ikke hopper direkte over et hinder, men bruker en eller flere punkter med kontakt for å bevare farten, kontrollen og balansen, slik at effektiviteten ikke forsvinner under bevegelsen.

  • Discovery: Betegnelsen på å gå rundt i nærområder og lete etter nye treningsplasser med et fritt rom for unike bevegelser.
  • Precision: En betegnelse på bevegelser som inneholder et krav av presisjon og nøyaktighet. For eksempel å hoppe fra toppen til et rekkverk til et annet.
  • Tic Tac: Betegnelsen på å kunne løpe horisonalt (bortover/sidelengds) mot en vegg for å kunne komme seg over et høyt hinder ved hjelp av veggen.
  • Wall Run: Betegnelsen på å kunne bruke moment (springfart) av sin kropp til å løpe oppover en vegg utenfor din egen rekkevidde innen ditt spenst

Filmer/dokumentarer & spill som omhandler emnet

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]