Tyler Perry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyler Perry
FødtEmmitt Perry Jr.
13. sep. 1969[1][2]Rediger på Wikidata (54 år)
New Orleans[3]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør, manusforfatter, dramatiker, filmprodusent, låtskriver, romanforfatter, TV-regissør, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, sceneinstruktør, showrunner, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedThe Juilliard School
Cohen College Prep High School
Partner(e)Gelila Bekele (2009–)
SøskenEmmbre Perry
NasjonalitetUSA
UtmerkelserGolden Raspberry for verste skuespillerinne (2013) (for: A Madea Christmas, rollefigur: Madea)
NAACP Image Award – Chairman's Award
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1992
Nettstedhttp://www.tylerperry.com
IMDbIMDb

Tyler Perry (født Emmitt Perry jr. den 13. september 1969 i New Orleans, Louisiana) er en amerikansk skuespiller, regissør, dramatiker, produsent og forfatter av flere kjente film-manus og bøker.

Perry var en vellykket teaterartist, da han begynte å få en nasjonal kjendis-status i 2005 for utgivelsen av hans første film, Diary of a Mad Black Woman. I 2009 ble Perry rangert av Forbes Magazine som den sjette[trenger referanse] mest betalte mann i Hollywood. Per juli 2009 hadde Perrys filmer spilt inn nesten $ 400 000 000 på verdensbasis.[trenger referanse]

Perrys familie besto av hans foreldre og tre søsken. Hans barndom var langt fra ideell. Perry sa en gang om hans far: «hans eneste svar på alt, var å slå det ut av deg». Som barn gikk Perry en gang så langt som å forsøke å begå selvmord i et desperat forsøk på å unnslippe farens voldelige oppførsel. I motsetning til farens oppførsel, tok moren hans ham med til kirken hver uke, hvor han fikk en viss følelse av trygghet og tilfredshet. Som 16-åring, fikk han lovlig endret etternavnet sitt fra Emmitt til Tyler i et forsøk på å distansere seg fra sin far.

Enkelte kritikere, deriblant kjente afroamerikanere, har hevdet at Perrys film-arbeider opprettholder negative rasistiske stereotypier om afroamerikanere. Perry hevder å være en hengiven kristen. Han har blitt gode venner med andre kjente TV-personligheter som f.eks. Oprah Winfrey, Will Smith og Janet Jackson.

Den 8. desember 2009 døde Tylers mor, Willie Maxine Perry i en alder av 64 år, etter en periode med sykdom. Fra og med 2010, er Perry fortsatt ugift. Han bor og arbeider i det sørvestlige Atlanta hvor han driver sine egne TV-studioer. I august 2010 ble det rapportert at Perry hadde kjøpt en eiendom på ca. 230.000 kvadratmeter i forstaden Johns Creek, Atlanta. Perry skal angivelig ha planer om rive ned det allerede eksisterende herskapshuset og i stedet bygge et nytt, miljøvennlig hjem på eiendommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 104767775X, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.forbes.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]