Tyler Perry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyler Perry
82nd Academy Awards, Tyler Perry - army mil-66455-2010-03-09-180359 (cropped).jpg
FødtEmmitt Perry Jr.
13. september 1966 (52 år)
New Orleans
Partner(e) Gelila Bekele (2009–)
Utdannet ved The Juilliard School
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, dramatiker, filmprodusent, låtskriver, romanforfatter, TV-regissør, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, teaterregissør
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Golden Raspberry Award for Worst Actress (2013), NAACP Image Award – Chairman's Award
Aktive år1992
Nettstedhttp://www.tylerperry.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tyler Perry (født Emmitt Perry jr. den 13. september 1969 i New Orleans, Louisiana) er en amerikansk skuespiller, regissør, dramatiker, produsent og forfatter av flere kjente film-manus og bøker.

Perry var en vellykket teaterartist, da han begynte å få en nasjonal kjendis-status i 2005 for utgivelsen av hans første film, Diary of a Mad Black Woman. I 2009 ble Perry rangert av Forbes Magazine som den sjette[trenger referanse] mest betalte mann i Hollywood. Per juli 2009 hadde Perrys filmer spilt inn nesten $ 400 000 000 på verdensbasis.[trenger referanse]

Perrys familie besto av hans foreldre og tre søsken. Hans barndom var langt fra ideell. Perry sa en gang om hans far: «hans eneste svar på alt, var å slå det ut av deg». Som barn gikk Perry en gang så langt som å forsøke å begå selvmord i et desperat forsøk på å unnslippe farens voldelige oppførsel. I motsetning til farens oppførsel, tok moren hans ham med til kirken hver uke, hvor han fikk en viss følelse av trygghet og tilfredshet. Som 16-åring, fikk han lovlig endret etternavnet sitt fra Emmitt til Tyler i et forsøk på å distansere seg fra sin far.

Enkelte kritikere, deriblant kjente afro-amerikanere, har hevdet at Perrys film-arbeider opprettholder negative rasistiske stereotypier om afro-amerikanere. Perry hevder å være en hengiven kristen. Han har blitt gode venner med andre kjente TV-personligheter som f.eks. Oprah Winfrey, Will Smith og Janet Jackson.

Den 8. desember 2009 døde Tylers mor, Willie Maxine Perry i en alder av 64 år, etter en periode med sykdom. Fra og med 2010, er Perry fortsatt ugift. Han bor og arbeider i det sørvestlige Atlanta hvor han driver sine egne TV-studioer. I august 2010 ble det rapportert at Perry hadde kjøpt en eiendom på ca. 230.000 kvadratmeter i forstaden Johns Creek, Atlanta. Perry skal angivelig ha planer om rive ned det allerede eksisterende herskapshuset og i stedet bygge et nytt, miljøvennlig hjem på eiendommen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]