Two star 36

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Two Star 36»)
Two Star 36
Mål
Lengde over alt10,96 m
Lengde i vannlinje9,00 m
Bredde2,99 m
Dypgående1,90 m
Deplasement4950 kg
Kjølvekt1950 kg jern
Ballastandel39,4 %
Mastehøyde16,7 m
LYS1,23 (1,21 uten spinnaker)
Seilareal 76,5 m2
Storseil40,0 m2
Genoa I36,5 m2
Genoa II29,5 m2
Selvslående fokk21,5 m2
Spinnaker90,0 m2
Annet
RiggBermuda 56 slupp
Køyeplasser7
Ståhøyde1,80 m
MotorVP 2002
Effekt13,2 kW ved 3200 o/min
MotorVP 2003
Effekt20,5 kW ved 3200 o/min
DieseltankPlast 50 l
VanntankPlast 120 l
KonstruktørHåkan Södergren
Konstruksjonsår1984
ProdusentOlsson & Söner
Produsert i perioden1985–90
Antall produsert30–40

Two Star 36 er en 36 fot kjølbåt konstruert av den svenske båtkonstruktør Håkan Södergren i 1984.

Som mange andre båter av Södergrens hånd er den relativ smal og har et stort seilareal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Södergren konstruerte båten slik den kunne delta i en tomannsregatta over atlanten, og derav kommer navnet Two Star. Mannen bak bedriften TwoStar AB Bo Svantesson og Håkan Södergren ønskede å produsere en 36 fots båt til samme pris som 32 fot-klassen. For å oppnå dette ble skroget selvbærende, slik at bare en aluminiumsramme som opptar kræftene fra vant og mast var nødvendig avstivning. Resten av innredningen ble montert med aluminiumsbeslag på langsgående skinner. Pga. denne spesielle løsning ble båten kalt «Ikea-båten».

I Norge ble båten forhandlet av Torbjørn Omland, Two Star Norge AS

Det ble bygget mellom 30 og 40 båter frem til 1990. De første ble bygd av Olsson & Söner på Smögen, men senere flyttede produksjonen til Lysekil.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

For at båten skulle bli stiv nok til å være selvbærende, dvs. at innredningen ikke er en bærende del av konstruksjonen, ble den bygget med 25 mm H80 Divinycell sandwich konstruksjon med rowing glasfiberlaminat i skroget. Dekket ble også laget med H80 Divinycell i varierende tykkelse. Den tykke sandwich gir en relativt god isolasjon mot kulde og støy, og gir således godt komfort under dekk.

Området omkring kjølen er enkeltlaminat og forsterket med hule langsgående og tvergående bunnstokker, slik at bunnvann ledes ned i kjølsvinet. Kjølsvinet er en støpt ned i jernkjølen og er ca. 40 cm dypt.

Kjølen er støpt i jern med bulb. Anlegget mot skroget er en lang og bred flens som fordeler kreftene fra kjølen. Kjølen er montert med syrefaste bolter.

Roret er støpt i GAP av Speedwave i Tyskland og har en massiv rorstamme av aluminium. Roret er et balansert spaderor med 90° utslag til hver side. Standard var rorkult, men ratt kunne leveres.

Riggen er en Bermuda 56 brøkdel med doble sett rette salingshorn og lensetakler, levert av Seldén. Masten er gjennomgående og har kalltop. Det er montert skinne til selvslående fokk. Spinnakerfallet er plassert rett over forstaget og alle fall og trimliner er ført tilbake til kokpiten.

Vant og stag er i 1×19 trådet syrefast vaier med syrefaste strekkfisk.

Motoren var standard en Volvo Penta 2002, men en 2003 kunne også leveres. Den tosylindrede 2002 på 13 kW giver en toppfart på 7,3 knop og en marsjfart på 6,0 knop. Det er fast aksel og tobladet foldepropell. Motoren er plassert rett under leideren og da brodekket er svert høyt giver det uvanlig god tilgang til service på motoren.

Det er 50 l plast dieseltank plassert under akterkøyen.

Plastarbeidet er bra og Olsson & Söner har bl.a. også bygd de mer kjente Contrast båter. Bo Svantsson sier tyve år etter introduksjonen av båten: «Det är en mycket välbyggd båt»

Seilegenskaper[rediger | rediger kilde]

Båten er rask og har bra balanse. Men det er ikke noen båt for nybegynnere med det store seilareal og lensetakler. Og pga. at den er langsmal krenger den relativ lett over til 20°, hvoretter kjølvekten gjør sitt til at sluttstivheten er god.

Den flate bunn gjør den til en rask medvindsseiler, og det smale skrog og store spaderor gjør risken for broacher liten. Båten er rask i lett vær og trygg i hard vær, men må reves tidlig. Det smale forskip og relativ brede akterskip gjør imidlertid at forskipet kan grave seg ned i krapp og voldsom sjø.

Ved havnemanøvre er båten lettstyrt og kan snu om sin egen akse. Men foldepropellen kan gjøre det vanskelig å få fart i bak.

Noen båter har vært plaget av trange rorlagre, og dermed tungt ror i mye vind.

Kokpit[rediger | rediger kilde]

Kokpiten er stor med to 2 m lange langsgående benker og i tillegg et forhøyet brodekk. Løygangen sitter i akterkant av brodekket slik at storseilskjøtet er innen rormannes rekkevidde. Dekksutstyret har variert noe, men et alternativ var to Andersen 46 Genuavinsjer innen rormannens rekkevidde. Helt akter håndteres lensetaklene over to Andersen 28ST vinsjer. To Andersen 40ST vinsjer og to gange syv SpinlockXT avlastere på hyttetaket håndterer alle fall og trimliner. Kokpiten dreneres av to 2" selvlensende avløp. Akter om løygangen er det montert et lite klapbord.

Innredning[rediger | rediger kilde]

Båten har to lugarer, en mindre køye i forpiggen og en meget stor køye i akterskipet. Til styrbord for leideren er badet. Frem for badet er det en kjøleboks og i motsatte side, på babord, ligger den L-formete byssen med gassovn, doble vasker og relativ god plass. Vanntanken i plast på 120 l er plassert i byssen ut mot skroget. Frem for bysse og kjøleboks ligger salongen med 2,12 m lange sofaer og et bord der opp til åtte kan spise. Masten kommer ned mellom salong og forpigg. Forpiggen har to skap og lang, men smal dobbelkøye. Under køyen er det plass til å stuve seil.

Med denne innredning var båten moderne, og løsningen er fremdeles den mest vanlige to årtier senere.

Alt treverk i båten er i bøk for å gjøre det lyst. For å spare både vekt og penger er det langs skrogsidene montert stoffposer i stedet for skap og hyller. Og mange plasser er det spart på listverket, slik at båten fremstår noe uferdig. Imidlertid er komforten god dersom høyden under dekk på 1,80 cm aksepteres.

Dørken er i 18 mm kryssfinér hvor det øverste finérlag er natet teak.