Tune prestegård
Tune prestegård ligger på toppen av åsryggen Raet midt mellom Sarpsborg sentrum og Europavei 6 ved Grålum. Gården het tidligere Valaskjold, og antas å være der Odin bodde. Senere gikk Hans Nielsen Hauge i lære ved gården.
Fra prestegårdens veranda kan man skue ut over hele åsryggen som Sarpsborg sentrum ligger på, samt gårdene Alvim og Yven. I det viktige norrøne diktet Grimnismål er det nettopp de tre gårdene Alvim, Yven og Valaskjold som nevnes først, i kraft av å være bosted for de tre sentrale gudene Frøy, Ull og Odin. Nettopp Odin var både gudenes høvding og høvdingenes gud.
Da Tune kirke ble reist på 1000-tallet, måtte prestene ha bolig i nærheten av kirken. Valget falt på Valaskjold, som var neste store ås mellom kirken og Glomma. Det tar cirka 8 minutter å gå til kirken, mens Sarpsfossen ligger 3 km unna. Fylkesvei 118 går rett forbi gården, og tvers over veien ligger gravfeltet Trompeten med over 50 gravhauger. Navnet kommer av at det tidligere sto en trompetist på haugen når landet var i fare.
På slutten av 1700-tallet gikk den senere predikanten Hans Nielsen Hauge i lære ved gården, og konfirmerte seg i Tune kirke i 1787, året etter at prestegården byttet navn fra Valaskjold til Tune. Hauge ble senere fengslet, og han skjebne betydde mye for utformingen av den norske grunnloven i 1814. Da grunnloven ble utformet hadde Østfold-delegasjonen forberedende møter ved Tune prestegård. Blant deltakerne var Stoltenberg og Huitfeldt, stamfedre til henholdsvis Jens Stoltenberg og Anniken Huitfeldt.
Under andre verdenskrig tok den tyske okkupasjonsmakten 80 mål av prestegårdens beste jord for å bygge brakker, til store protester fra prost Thoralf Krogh. Til tross for tyskernes nærvær ble prestegården brukt i motstandsbevegelsen, blant annet til instruksjon i bruk av våpen.
Bygninger
[rediger | rediger kilde]Deler av dagens hovedbygning på Tune prestegård dateres til 1750, og er i sin nåværende form fra 1840. Bygningen har en grunnflate på 300 kvadratmeter og var i bruk som prestebolig fram til årtusenskiftet. Etter noen års forfall ble bygningen restaurert og tilbakeført til slik den framsto i 1840. En sidebygning på 200 kvadratmeter fra 1855 var fra 1901 - 1907 områdets første skole.
Dagens bruk
[rediger | rediger kilde]Prestegården ble kjøpt og restaurert av den tidligere fotballspilleren Kenneth Jensen, som i sin tid fikk flere kamper for U21-landslaget i fotball og har spilt i svensk eliteserie for BK Häcken. Prestegården ble solgt til Mari Gran og Sven P. Meyer i 2021.[1] I mars 2023 ble Sven P. Meyer eneeier.
I dag kan man leie Tune prestegård til selskaper, bryllup, konferanser, møter, minnestunder og konserter. Det er også noen kontorplasser og et moderne kjøkken. Prestegården har en kapasitet på nesten 130 samtidige middagsgjester, fordelt på cirka 100 i storstuen og cirka 30 i det tidligere spiskammeret. I tillegg er det salonger i bygget og en tomt på 7,5 mål med gressbakker, frukttrær og utsikt over Sarpsborg sentrum og Tune.
2. august 2024 ble musikkfestivalen "Tune-In" arrangert for første gang, med artistene Glenn Gulli, Kira, Ulrikke Brandstorp, Jonas Alaska, Big Bang og Stian & Jonas.[2]
Kilde
[rediger | rediger kilde]- «Nye eiere har store planer for Tune prestegård». Sarpsborg Arbeiderblad. 21. april 2021. Besøkt 28. august 2022.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Tune Prestegård - SOLGT!
- ^ Magelssen, Vetle Granath (23. august 2024). «(+) Vil videreføre festivalen på prestegården». Sarpsborg Arbeiderblad (på norsk). Besøkt 5. september 2024.