Tulipanslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tulipanslekta
Tulipa praestans
Tulipa praestans
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tulipa
L., 1753
Norsk(e) navn: tulipaner
Hører til: liljefamilien,
Liliales,
enfrøbladete planter
Antall arter: ca. 100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Europa, Nord-Afrika og Asia
Arter:

Tulipaner (Tulipa) er en slekt i liljefamilien. De er meget populære blomster. De danner store løker og er ganske lette å dyrke. Tulipaner fins i mange farver.

De hører opprinnelig hjemme i Tyrkia, sør-Europa og deler av Afrika og Asia. De ble populære i Europa på 1500-tallet. Særlig forbindes tulipaner i dag med Nederland.

De kom til Europa med hollandske kjøpmenn fra Det osmanske riket (dagens Tyrkia). Det tidligste kjente tulipandyrkingen er fra 1559, i hagen til Johann Heinrich Herwart i Augsburg; popularisert i Holland i 1587 by Clusius. Tulipan-mania herjet Holland rundt 1630 årene.

Tulipantreet (1705), er en mordamerikansk magnolia, såkalt fra sine tulipanformede blomster.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Fra 1570s, via hollandsk eller tysk, tulpe, fra fransk, tulipe, avkommet fra tyrkisk, tülbent («turban», «tyll», «sammenbundet»). Den fulle formen av det tyrkiske ordet er representert i italiensk, tulipano, spansk, tulipan, men -an endingen tenderte å fjernes i germanske språk, hvor det ble misforstått som en endelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tulip
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.