Tulip Fever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tulip Fever
Generell informasjon
SjangerDramafilm
Utgivelsesår2017
Prod.landUSA
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJustin Chadwick
ProdusentAlison Owen
ManusforfatterDeborah Moggach
Tom Stoppard
MusikkDanny Elfman
Foran kamera
Hovedrolle(r)Alicia Vikander
Dane DeHaan
Jack O'Connell
BirollerHolliday Grainger
Tom Hollander
Matthew Morrison
MedvirkendeKevin McKidd
Douglas Hodge
Joanna Scanlan
Zach Galifianakis
Annen informasjon
Prod.selskapParamount Pictures
DistributørThe Weinstein Company
Premiere1. september 2017 i USA
Eksterne lenker

Tulip Fever er en amerikansk dramafilm fra 2017 regissert av Justin Chadwick. Manus ble skrevet av Deborah Moggach og Tom Stoppard. Hovedrollene spilles av Alicia Vikander, Dane DeHaan, Jack O'Connell, Holliday Grainger, Tom Hollander, Matthew Morrison og Kevin McKidd. Filmen hadde premiere i USA den 1. september 2017.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den foreldreløse Sophia blir tatt hånd om ved et kloster i De forente Nederlandene like før Tulipankrakket på 1600-tallet. Den langt eldre krydder-forhandleren Cornelis ønsker å gifte seg med henne, og dette gjør at hun kan forlate klosteret. Den sjenerøse medgiften gjør det også mulig for søstrene hennes å emigrere til Ny Amsterdam, hvor de har en tante som venter på dem - deres eneste gjenlevende slektning. Tre år senere er Sophia ulykkelig i ekteskapet, ettersom Cornelis ser ut til å bare være opptatt av å unnfange en arving - til ingen nytte så langt. Cornelis tror at denne ulykken har noe å gjøre med en feil han gjorde sitt forrige ekteskap: Hun aborterte deres første barn, og Cornelis ba legen redde det andre barnet over sin kone. Nå føler Cornelis at Gud straffer ham med å ta både hans kone og barnet hans.

Cornelis ansetter en maler slik at han kan bli husket som å ha en attraktiv ung kone, hvis han ikke klarer å få noen arving som kan fortsette arven hans. Men når den unge maleren Jan kommer for å male paret, blir han og Sophia snart forelsket. Jan sender en melding til Sophia, og ber henne sende ham en vase med tulipaner. Når hun dukker opp på døren hans med tulipanene, og de fullbyrder deres kjærlighet. I mellomtiden er Sophias venninne, hushjelpen Maria, forlovet med fiskehandler Willem. Willem spekulerer i tulipan-markedet, og gjør det ganske bra. Han ønsker å bli velstående, for å være i stand til å gifte seg med Maria. Han selger virksomheten sin til en annen fiskehandler. Men når Sophia låner Marias kappe og møter Jan, legger Willem merke til Sophia i kappen hennes. Han forveksler henne med Maria, og følger etter henne til møtet. Knust av det han tror er Marias utroskap, går Willem til en pub for å drukne sine sorger.

Men en prostituert stjeler alle pengene han hadde tjent på tulipan-markedet. Deretter blir han slått ned av broren hennes og vennene hans, før han blir tvunget inn i Koninklijke Marine. Maria innser at hun er gravid med Willems barn. Ettersom Willem har forsvunnet, kommer babyen til å bli født utenfor ekteskap. Maria forklarer situasjonen sin til Sophia, og de planlegger å late som det er Maria som er gravid. Etter at babyen blir født, skal Sophia late som hun dør under fødsel. Dermed kan hun reise sin vei, samtidig som Maria kan oppdra barnet som sitt eget. Willem kommer tilbake etter et opphold i marinen, og besøker Maria hjemme hos Cornelis. Maria er rasende på ham, men de forsones når han oppdager at han ikke ble forrådt slik hun tidligere hadde trodd. Cornelis overhører deres høylytte krangel og oppdager sannheten om Marias barn - som egentlig var Sophias barn.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Dane DeHaan som Jan van Loos, en kunstner
  • Alicia Vikander som Sophia Sandvoort
  • Christoph Waltz som den velstående Cornelis Sandvoort
  • Jack O'Connell som Willem Brok, en fiskehandler
  • Holliday Grainger som Maria
  • Judi Dench som abbedisse ved St. Ursula
  • Zach Galifianakis som Gerrit, assistenten til Jan
  • Matthew Morrison som Mattheus, en venn av Jan
  • Cara Delevingne som Annetje. En tulipan-forhandler og tyv
  • Joanna Scanlan som Mrs. Overvalt
  • Tom Hollander som Dr. Sorgh.
  • Cressida Bonas som Mrs. Steen. En gammel venn av Cornelis og Sophia
  • Kevin McKidd som Johan de Bye, en tulipan-forhandler
  • David Harewood som Mr. Prater, en representant for St. Ursula’s Convent

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]