Troglops albicans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Troglops albicans
Nomenklatur
Troglops albicans
(Linnaeus, 1767)
Hører til
Troglops,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
ikke i Norge

Troglops albicans (Linnaeus 1767) er en bille i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller, som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den finnes lengre sør i Europa. Den er ikke registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 3 millimeter lang. Den er en blåsvart bille, bare kantene av brystskjoldet og rotleddene i antennene, samt fram- og mellombeina er noe rødgule. Hunnens hode er helt svart, mens hannen har gult forhode og svart bakhode. Hodet med de noe utstående fasettøynene er bredere enn brystet. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Oversiden med en kort, utydelig og ganske spredt finere liggende behåring (krever forstørrelse). Brystskjoldet er smalere i bakkanten enn på midten og bredere enn det er langt. Avsmalningen bakover går i en buktet linje, ikke rettlinjet. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd, bortsett fra hos hannene, som har fire ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Troglops albicans lever på trær, særlig lind og eik. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 68. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]