Troglav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Troglav
Livno Valley.jpg
Høyde 1 913 moh.
Primærfaktor 1 086 meter
LandBosnia-Hercegovina
FjellrekkeDe dinariske alper

Troglav
43°57′N 16°36′Ø

Troglav er den høyeste toppen i fjellkjeden Dinara, og symboliserer De dinariske Alper, den lengste fjellkjeden på Balkan. Troglav ligger i Bosnia-Hercegovina, og er oppkalt etter Triglav, en slavisk gud. Navnet betyr bokstavelig «med tre hoder».

Troglavgruppen er rundt 30 km lang og 15 km bred, og den største i kjeden. På nordvestsiden er fjellet skilt fra Dinaragruppen av Privijapasset (1 230 m), og i sørøst fra Kamešnicagruppen av Vaganjpasset (1 173 m), som knytter Sinj i Kroatia sammen med Livno i Bosnia. På nordøstsiden ligger den store karstsletten Livno (Livanjsko Polje; 700 m), som er 65 km lang. På sørvestsiden, i Kroatia, ligger elvedalen Cetina med den 15 km lange innsjøen Peruča (Peručko jezero).

Den sørvestlige siden (kroatiske side) stiger oppover i få steg. De første stegene stiger opp til rundt 1 500-1 600 m. Opp til rundt 1 100 meter er fjellsiden skogkledd, stort sett av eik og agnbøk, mens området over er gresskledd. Bak ligger et søkk, som er en labyrint av topper opp til 1 700 m, rygger og platå, sammen med traktformede søkk innimellom. På en del av platået kalt Vještičja Gora (rundt 1 400 m), sør for Troglav, er det en større bøkeskog, som er godt synlig mot gress og stein i bakgrunnen. Bak dette området stiger hovedryggen oppover.

Den nordøstlige siden (bosnisk side) er mye brattere og stort sett skogkledd med bøk og gran.

Troglav (rød trekant) og innsjøen Peruča sett fra Svilaja