Triumph TR6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Triumph TR6
Triumph TR6 red.JPG
ProdusentTriumph Motor Company
Produsert1969–1976
KlasseSportsbil
ForgjengerTriumph TR5
EtterfølgerTriumph TR7
ModerfirmaBritish Leyland

Triumph TR6 er en britisk bil som ble produsert i 1969–76 av Triumph Motor Company. Da den ble erstattet av av den neste modellen, TR7, hadde 91 850 eksemplarer blitt bygget.

Alle TR6 hadde motorer med seks sylindre. For det amerikanske markedet ble det i likhet med forgjengeren TR250 montert doble Zenith-Stromberg forgassere i stedet for bensininnsprøytningssystemet fra Lucas som ble brukt i bilene for det europeiske markedet. Sistnevnte hadde den samme motoren som sin forgjenger TR5. Innsprøytningen bidro til at bilen ytte 150hk—noe som senere ble redusert til 125hk for at bilen skulle bli mer lettkjørt—mens utgaven laget for det amerikanske markedet beholdt sin opprinnelige effekt på 104hk. TR6 hadde en firetrinns manuell girkasse. Overdrive var tilgjengelig som ekstrautstyr for folk som ville kjøre aggressivt; og den hadde også uavhengige barfjerder, femten tommers felger, bøtteseter og avanserte instrumenter. Trommelbremser bak og skivebremser foran gav kraftig bremseeffekt. Triumph gikk etterhvert bort fra sin opprinnelige "Surrey Top" til fordel for en tradisjonell hardtop. Konstruksjonen var gammeldags med karosseriet boltet fast i rammen.

Tyske Karmann ble leid inn for formgiving av bilen. Triumph valgte Karmann fordi Michelotti var opptatt med en annen bil. Karmann fikk beskjed om å beholde understrukturen fra TR5 men gi bilen et mer tidsriktig utseende. De greide den umulige oppgaven på 14 måneder, og resultatet var imponerende. Alt var likt bortsett fra fronten og baksiden.

I likhet med to av sine forgjengere TR5 og TR250 hadde TR6 firesylindrede forgjengere: TR2, TR3, TR3A, TR4, og TR4A.

TR6 har mange klubber for entusiaster og reservedelsleverandører.

Også her hadde tyske Karmann stått for betydelige forandringer.
Motoren i en amerikansk versjon av TR6 med doble Zenith-Stromberg forgassere i stedet for Lucas bensininnsprøytning som satt i modellene for det europeiske markedet. Dette førte til lavere utslipp slik at den bestod de strenge amerikanske kravene, samt at den fikk en lavere pris, men dessverre kun 104hk istedenfor de vanlige 150/125hk.