Hopp til innhold

Berbiske språk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berbiske språk
RegionVestlige Maghreb og Sahara
Antall brukere17 000 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Afroasiatisk
Berberspråk
Videre inndeling
SpråkTashelhiyt
Tarifit
Kabylsk
Tamasheq
Zayane
Chenoua
Chaouia
Saharaberbersk
Språkkoder
ISO 639-2ber
ISO 639-5
Hierarki
ber
afa : ber
Glottologberb1260

Portal: Språk

Berbiske språk (berbisk betegnelse: tamazight, ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ), også kjent som amazighspråk,[1] er en gren av afroasiatiske språk. Berbisk utgjør en språkgruppe av nært beslektede dialekter som snakkes av berbere og som er stedegen til Nord-Afrika.[2] De berbiske språkene ble tradisjonelt skrevet med et antikke libysk-berbiske skriftspråket som nå eksisterer i formen tifinagh.[3] Det er en sterk bevegelse blant berbere for å skape et standardspråk, tamazight, av de nært beslektede nordlige berbiske språkene.

Berbisk er snakket av store befolkninger i Marokko, Algerie og Libya, av mindre befolkningsgrupper i Tunisia, nordlige Mali, vestlige og nordlige Niger, nordlige Burkina Faso og Mauritania, og i oasen Siwa i Egypt. Et stort utvandret berbisktalende samfunn i over tre generasjoner, beregnet til rundt 4 millioner, har bodd i Vest-Europa siden 1950-tallet. Antallet berbiske folk er langt høyere enn antallet som snakket berbisk. Det store flertallet av befolkningen i regionen Maghreb, den delen av Nord-Afrika som ligger vest for Nilen og nord for Sahara, er betraktet som ha etnisk berbisk opprinnelse.[4]

Berbiske språk har vært skriftspråk i en lang tid; skrifttradisjonen har imidlertid blitt avbrutt flere ganger av diverse invasjoner. Det ble først skrevet med tifinagh-alfabetet, som fortsatt brukes av tuaregene; den eldste daterte inskripsjonen er datert til rundt 200 f.Kr. Senere, mellom rundt 1000 og 1500 ble det skrevet med det arabiske alfabetet. Siden 1900-tallet har det ofte blitt skrevet med det latinske alfabetet, særlig blant kabylene. En variant av tifinagh har blitt offisielt i Marokko, men det latinske alfabetet er fortsatt offisielt i Algerie, Mali og Niger. Både tifinagh og arabisk brukes imidlertid i Mali og Niger, mens latinsk og arabisk også brukes i Marokko.

Etter uavhengigheten fra kolonimaktene førte alle Maghreb-landene en «arabiseringsprosess», med det mål å erstatte kolonispråket fransk som det dominerende språket i utdannelse og litteratur. Men under denne politikken ble berbiske språk og maghrebarabisk også undertrykt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wolff, H. Ekkehard (2013): «Amazigh languages»
  2. ^ Hayward, Richard J. (2000): kapittel «Afroasiatic» i: Heine, Bernd & Nurse, Derek, red.: African Languages: An Introduction, Cambridge, ISBN 0-521-66629-5.
  3. ^ Briggs, L. Cabot (Februar 1957): «A Review of the Physical Anthropology of the Sahara and Its Prehistoric Implications», Man. 56, s. 20–23.
  4. ^ «BBC NEWS. Q&A: The Berbers», BBC News. 12. mars 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]