Trespissmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trespissmus
Trespissmus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scandentia
Wagner, 1855
Norsk(e) navn: trespissmus,
klatrespissmus,
tupaiaer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Overorden: Euarchontoglires
Antall arter: 18
Habitat: hovedsakelig skog
Utbredelse: Sørøst-Asia
Arter:

Trespissmus (Scandentia) er en gruppe av eiendommelige pattedyr som minner om insektetere, men anatomisk sett faktisk har flere likheter med primater. De har tidligere vekselvis blitt klassifisert både sammen med insekteterene og primatene. I dag regnes trespissmusene som en egen orden, og som søstergruppa til primatene.

Trespissmusene har en buskete hale og er kraftig behåret. De har klør på bena og store øyne. Ørebrusken ligger relativt flatt mot hodet og likner på ørene hos primater. De er stort sett dagaktive dyr. Føden består av insekter og frukt og frø.

Noen arter oppholder seg mye i tretopper, mens andre arter i liten grad er knyttet til et liv i trærne. Ofte kan man se trespissmus bevege seg raskt opp og ned på trestammer, på en lignende måte som ekorn. De ferdes også mye nede på bakken, der de ofte søker etter føde.

Forskjellige arter har forskjellig tid på året for formering, og noen arter kan få unger hele året. Drektighetstiden er på omkring femti dager og ungene er kjønnsmodne etter noen få måneder. Familiegrupper bor sammen i reder som de bygger.

Evolusjonsmessig har denne gruppen forandret seg lite på de mellom 60 og 80 millioner årene artene har eksistert, og gir en god indikasjon på bygning og levevis hos primatens forfedre.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Kladogram[rediger | rediger kilde]

   Euarchontoglires   
   Glires   

Anagaloidea?
RodentiaLagomorpha
   Euarchonta   

Scandentia   
Dermoptera   


   Primatomorpha   

Primates   Plesiadapiformes   Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]