Treskeverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mobilt treskeverk fra 1930-tallet, av merket Brdr. Madsen, Danmark, drevet via remmer av en separat elektrisk motor på 6 Hk. Blåsen er den runde innretningen til høyre. Under firmamerket er det tre uttak for kornsekker. Halmen kom ut til venstre..

Et treskeverk er en maskin som skiller det spiselige kornet fra aksene.

I gammel tid tresket man ved å slå løs kornet fra stråene med spesielle slagverktøy, sliuler, og muskelkraft. Teknikken brukes fortsatt mange steder i verden, blant annet. når man tresker ris i Asia. Senere kom stasjonære treskeverk først drevet for hånd, så av store dyr, for eksempel ved hestevandring. Stasjonære og selvgående dampmaskiner overtok siden for hestene, og til slutt kom selvgående treskerne drevet med av traktorer med reimskive; man skar kornet, buntet det i kornband, og fraktet det til treskeverket. Treskeverket bestod av en «slager» som slo kornet ut av aksene. Videre ble kornet, halmen og agnene («skallet») skilt med såld og luft fra en «blåse» (kraftig vifte).

Treskeverket er i dag en innebygget del i selvgående skurtreskere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

landbrukstubbDenne landbrukrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.