Treptowers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Treptowers
Spree Treptowers Elsenbrücke.jpg
Treptowers ved Spree sett fra Stralau
Beliggenhet
NavnTreptowers
StrøkFriedrichshain
KommuneBerlin
Historiske fakta
FormålKontor
ArkitektGerhard Spangenberg
Påbegynt1994
Ferdigstilt1998
Bygningsdata
Høyde125
Etasjer31
Commons-logo.svg
 Treptowers på Commons

Treptowers er et bygningskompleks med ett markant høyhus ved elven Spree i bydelen Alt-Treptow i den administrative bydelen Treptow-Köpenick i Berlin. Navnet Treptowers er et teleskopord skapt av Treptow og de engelske ordet for tårn: tower

Historie og arkitektur[rediger | rediger kilde]

Treptowers sett fra Spree
Treptowers med tilligende produksjonslokaler for Elektro-Apparate-Werke fra 1926

Treptowers består av tilsammen fire bygninger og er resultatet av en arkitektkonkurranse i 1993, som ble vunnet av arkitekt Gerhard Spangenberg.

Det 125 meter høye høyhuset ligger direkte til Spree og Elsenbrücke. Det er det høyeste kontorbygg i Berlin og kan ses på lang avstand. Det markerer slutten på den tette bybebyggelsen som går inn til Mitte. Arkitektoniske er det et punkthøyhus med et kvadratisk grundriss med en lett stål- og glassfasade. I nedre tredel er hjørnene kledt med natursten som er en henvisning til den gamle bebyggelsen omkring.

Området omfatter også bygningen som tilhørte Elektro-Apparate-Werke, tegnet i 1926 av arkitekt Ernst Ziesel og oppført av AEG. Produksjonen i lokalene foregikk inntil 1995.

Bygningene eies av forsikringsselskapet Allianz SE. Allianz-reklamen er montert på toppen av bygningen. Bokstavene er redusert fra de opprinnelige 15 meter til 8 meter, bl.a. av hensyn til flytrafikken.

Foran bygningen står den 30 meter høye skulpturen Molecule Man av Jonathan Borofsky, som markerer grensepunktet mellom de tre byområdene Treptow, Kreuzberg og Friedrichshain. I Treptowers finnes også en fast utstilling med over 500 kunstverk av samtidskunstnere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]