Hopp til innhold

Val di Non

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Val di Non

Kart over Val di Non
Val di Nons beliggenhet i provinsen Trentino

LandItalias flagg Italia
RegionTrentino-Syd-Tirol
ProvinsTrentino
Ligger vedNoce
HovedstadCles
Areal596 km²
Befolkning37 832
Bef.tetthet63,5 innb./km²
Kommuner38
Kart
Val di Non
46°22′00″N 11°02′00″Ø

Val di Non (tysk Nonstal) er en dal i Trentino i Nord-Italia som strekker seg fra Ortlermassivet i nord og ned til Adigedalen i nærheten av Trento. Omtrent midt i denne dalen ligger innsjøen Lago di Santa Giustina. Nord for sjøen tilsvarer Val di Non dalen til elven Rio Novella, syd for sjøen dalen til Noce. Noces øvre løp, som begynner vest for Lago di Santa Giustina, heter Val di Sole.

Det italienske språket som tales i Val di Non og Val di Sole har visse fellestrekk med retoromanske språk. Dette kan være rester etter et eldre retoromansk språk, som gradvis har blitt italienisert. Vanligvis regnes språket som en dialekt av italiensk, men det fins også lokale krefter som ønsker å få det anerkjent som et eget minoritetsspråk.

Mesteparten av dalen utgjør også et av Trentinos forvaltningsdistrikter (comprensori). Unntaket er tre kommuner som ligger øverst i dalen. Disse hører til Syd-Tirol og er tysktalende. De er vanskelig tilgjengelig fra Syd-Tirol: Laurein og Proveis gjennom en tunnel fra Ultental; Unsere Liebe Frau og St. Felix over Gampenpasset fra Lana. Derimot har de veiforbindelse nedover til resten av Val di Non.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Distrkiktet Val di Non har 38 kommuner: