Hopp til innhold

Tre Rosor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tre Rosor er navnet på en svensk adelsslekt som tilhørte uradelen og som også hadde forgrening til Norge. Slekten ble opphøyd til greveverdighet i 1561 da Gustav Johansson kalte seg greve av Enköping og friherre til Haga; slekten døde ut i 1612.

Navnet «Tre Rosor» er konstruksjon som er gjort i etterhånd etter motivet på slektens heraldiske våpen (delt skjold i hvitt og blått med tre røde roser i delelinjen). Medlemmene av slekten benyttet selv kun fornavn og navnet på faren som etternavn (patronymikon). Unntaket var Gustav Johanssons eldste sønn Johan Ros. Lignende våpenskjold med tre roser i ulike varianter har blitt ført av flere svenske frälseslekter. Det har dog ikke blitt bevist noe slektskap med familien Tre Rosor.

Alv Knutssons våpenskjold med tre roser, ifølge Iver Hirtzholms våpenbok fra ca. 1680

Slekten hadde sammenlagt elleve riksråd, åtte i Sverige og tre i Norge. Den seneste ble innehatt av Knut Jönsson (også skrevet Knut Jonsson, nevnt 1418, død senest 1443) som giftet seg med Agnes Alfsdatter, datter til det norske riksrådet Alf Haraldsson (Bolt) og dennes hustru Katarina Jonsdatter (Roos). Derigjennom ble det dannet en slektsgren som virket i Norge. Interessant nok fikk Knut og Agnes to sønner hvorav den ene, Alv, ble riksråd i Norge, og Jöns riksråd i Sverige.

Slektens stamfar var en Knut som ble gift med Kristina Bengtsdotter, datter til Bengt Hafridsson, lagmannen i Västergötland. Hun eide jord i sognet Fuxerna ved Göteborg, herredet Flundre i Västergötland, og hun levde fortsatt i 1345.

Slekten ble sist utredet av Hans Gillingstam i Äldre svenska frälsesläkter häfte II:1 (Stockholm 2001).

Fremtredende slektsmedlemmer i Norge[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) «Tre Rosor» i Store norske leksikon