Transafrikansk hovedvei 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Cairo-Cape Town Highway Map.png

Transafrikansk hovedvei 4, TAH 4 eller Cairo – Gabarone (– Cape Town) Highway er del av det Transafrikansk hovedveinettet som blir utviklet og vedlikeholdt av Den afrikanske union, UNECA og Afrikabanken.[1] Veien har en lengde på 10228 km.

Strekning[rediger | rediger kilde]

Strekningen går gjennom Egypt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana og Sør-Afrika. Da strekningen ble planlagt var Sør-Afrika utelukket på grunn av apartheid, men i dag regnes også forlengelsen til Cape Town som del av traséen. Opprinnelig var Pretoria tenkt som endepunkt, men på grunn av Cape Towns betydning som havn, og fordi alle hovedveiene som forvaltes av Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika fører til Cape Town ble det besluttet at også TAH 4 skulle ende der. Veien blir derfor noen dokumenter også betegnet som «Kairo-Gaborone-Highway» eller «Kairo-Pretoria-Highway».

Mellom Iringa i Tanzania og Kapiri Mposhi i Zambia følger traséen TanZam-vegen, hovedstrekningen mellom regionene øst- og syd-Afrika. Denne delstrekningen er den mest trafikkerte av alle transafrikanske hovedveier.

Manglende delstrekninger[2][rediger | rediger kilde]

Den sørlige halvdelen av veien er ferdigbygd, men i de nordlige områdene i Sudan, nordvest i Etiopia, i nord i Kenya og i det sentrale Tanzania er nye veier nødvendig. Grenseovergangen mellom Egypt og Sudan er stengt på grunn av et omstridt grenseforløp, en bilferge over Nassersjøen kan brukes som alternativstrekning.

I Etiopa går strekningen for det meste gjennom fjellområder, her kan noen delstrekninger være farlige selv om de er asfaltert. I nord i Kenya mangler det asfalt på en delstrekning, denne er også til tider farlig på grunn av overfall av banditter med våpen.

Grusveien gjennom Dodoma i Sentraltanzania (T5) er tidvis ikke kjørbar, mange alternativstrekninger er heller ikke pålitelige bortsett fra T2 via kysten.

Knutepunkter[rediger | rediger kilde]

Egypt Egypt
trasé sted knutepunkt bemerkning
O2 Kairo Schild TAH1.svg mot Dakar i Senegal
Aswan ferge Nassersjøen
Sudan Sudan
trasé sted knutepunkt bemerkning
A1 Wadi Halfa ferge Nubiasjøen
Khartoum
Wad Madani Schild TAH6.svg mot N'Djamena i Tsjad
Etiopia Etiopia
trasé sted knutepunkt bemerkning
3 Gondar Schild TAH6.svg mot Djibouti
4 Addis Abeba
6 Mojo
Kenya Kenya
trasé sted knutepunkt bemerkning
A2
A104 Nairobi Schild TAH8.svg mot Mombasa og mot Lagos i Nigeria
Tanzania Tanzania
trasé sted knutepunkt bemerkning
T2
T5 Arusha
Dodoma
T1 Iringa
Zambia Zambia
trasé sted knutepunkt bemerkning
T2
Kapiri Mposhi Schild TAH9.svg mot Lobito i Angola
Lusaka
T1 Chikwele Schild TAH9.svg mot Beira i Mosambik
Zimbabwe Zimbabwe
trasé sted knutepunkt bemerkning
A8
A7 Bulawayo
Botswana Botswana
trasé sted knutepunkt bemerkning
A1
Gaborone
Sør-Afrika Sør-Afrika
trasé sted knutepunkt bemerkning
N18
N12 Warrenton
N1 Beaufort West
Cape Town Schild TAH3.svg mot Tripoli i Libya

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «REVIEW OF THE IMPLEMENTATION STATUS OF THE TRANS AFRICAN HIGHWAYS AND THE MISSING LINKS, Volume 1: Main Report» (PDF). SWECO International/NCG. 14. august 2003. Besøkt 24. april 2014. 
  2. ^ «REVIEW OF THE IMPLEMENTATION STATUS OF THE TRANS AFRICAN HIGHWAYS AND THE MISSING LINKS, Volume 2: Description of Corridors» (PDF). SWECO International/NCG. 14. august 2003. Arkivert (PDF) fra originalen 2008-02-29. Besøkt 24. april 2014.