TanZam-vegen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

TanZam er en viktig vegstrekning som går mellom Tanzania og Zambia. Den ble bygd i flere etapper i perioden 1968 til 1973. Hovedformålet med vegen var å gi Zambia tilgang til havn, og få etablert en transportkorridor til Zambia, Malawi og søndre deler av Den demokratiske republikken Kongo. Vanligvis regnes den 1 753 km lange strekningen mellom Dar-es-Salaam og Kapiri Mposhi som TanZam. Store deler av veien går gjennom svært kuperte fjellområder, delvis over 2 000 moh.

Den avløste og fulgte traséen til en nedslitt vei som populært ble kalt "Hell's Road to Lusaka".

Tanzania[rediger | rediger kilde]

T1 ved Mikumi.

Vegen har riksvegnummer T1 i Tanzania og går mellom hovedstaden Dar-es-Salaam og grensebyen Tunduma. Den ble opprinnelig kalt Barabara kuu (den store veien). Det er en strekning på 921 kilometer. Vegen går igjennom provinsene Dar-es-Salaam, Pwani, Morogoro, Iringa og Mbeya med byene Morogoro, Mikumi, Iringa, Makambako og Mbeya som ligger nær den Zambiske grense. Vegen går igjennom Mikumi nasjonalpark i en strekning på 50 km, hvor det hvert år skjer mange kollisjoner mellom dyr og kjøretøy.

Zambia[rediger | rediger kilde]

I Zambia utgjør TanZam den delen av Great North Road som går mellom Kapiri Mposhi og Nakonde som er grenseby mot Tanzania. Vegen har her riksvegnummer T2. Stekningen mellom Kapiri Mposhi og Nakonde er 832 km.

Se også[rediger | rediger kilde]

Det er en del unøyaktigheter og uklarheter når det gjelder begreper.

  • TAZARA er jernbanen mellom Dar-es-Salaam i Tanzania og Kapiri Mposhi i Zambia. Den gikk i planleggingsfasen også under navnet TanZam, men det brukes ikke i dag.
  • Tazama er oljerørledningen mellom Dar-es-Salaam i Tanzania og Ndola i Zambia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]