Beira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beira - 1905

Beira er den nest største byen i Mosambik. Den ligger ca. midt i landet i provinsen Sofala. Den hadde en befolkning på 412 588 innbyggere i 1997 og det er anslått at den har 546 000 i 2006. Havnen er viktig for regionen da den fungerer som en inngangsport til både det indre området og de landlåste nasjonene Zimbabwe, Zambia og Malawi.

Beira var kjernebyen for RENAMO i borgerkrigen i Mosambik som tok slutt i 1994. Nå da RENAMO er et anerkjent politisk parti, forblir Beira dets kjerneområde i valgene.

I kolonitiden var Beira kjent for sin store engelsk språklige befolkning, og den var et yndet feriemål for hvite rhodesere. En påminner om dette er det tidligere Grande Hotel nær bredden til Indiahavet som nå nesten ligger i ruiner, men fremdeles okkuperes av rundt 1 000 fattige beirere.

Beira, sammen med Maputo og store deler av det sørlige Mosambik, ble dekket av flom i 2000. Millioner var hjemløse og hundrevis døde. Flommen hadde negativ innvirkning på den lokale økonomien.

Attraksjoner i byen inkluderer dens katedral, fyrtårn og Makuti-stranden. Her ligger også en flyplass, og byen er endestasjon til en jernbane-linje som går til Harare.