Transafrikansk hovedvei 9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Beira-Lobito-Highway

Transafrikansk hovedvei 9 (engelsk: Beira-Lobito Highway) er en av de Trans-Afrikanske hovedveiene som er utviklet av den økonomiske Kommisjon for Afrika (UNECA), African development Bank (ADB) og den Afrikanske Union. Strekningen har en lengde på 3 523 km og går gjennom Angola, den sørligste delen av den Demokratiske Republikken Kongo, Zambia, Zimbabwe og midten av Mosambik.

I den sør-østlige delen av vegstrekningen er veien for det meste uten store vanskeligheter kjørbar, fordi den følger asfalterte nasjonale veier i Zambia, Zimbabwe og Mosambik. Den vestlige halvdelen, som går gennom den største delen av Angola og den Demokratiske Republikken Kongo, består av veier uten fast dekke, og tidligere asfalterte veier som har et akutt behov for større reparaturer.

Ruten forbinder gruveområdene i den Demokratiske Republikken Kongo, Zambia og Zimbabwe, og landbruksområder i Angola, Zambia og Zimbabwe, med havnene Lobito ved Atlanterhavet og Beira ved det Indiske hav. Borgerkriger i Angola, den Demokratiske Republikken Kongo, Zimbabwe og Mosambik har tidligere hindret en utvikling av denne stamveien, sist i den Demokratiske Republikken Kongo og i Angola, begge er opptatt av  gjenoppbygging.

Traséen følgerer på den største delen en jernbanelinje, med unntak av strekningen fra Kafue til Harare. Denne ble imidlertid også skadet i borgerkrigen, slik at den vestlige halvdelen, Benguela railway, for tiden ikke kan driftes.

Mellom Kapiri Mposhi og Kafue i Zambia tilsvarer ruten Kairo-Cape town hovedvei (TAH 4).

Når veien er ferdig, vil den være den sørligste veien av det Trans-Afrikanske hovedveinettverket som strekker seg over kontinentet fra øst til vest. Dessuten byr regionale stamveier, bygget av Southern African Development Community, allerede godt fungerende alternativer med gjennomgående fast veidekke, spesielt Trans-Caprivi-Highway fra havnebyen Walvis Bay i Namibia, over forbindelsen gjennom Botswana og Sør-Afrika lenger sør til havnebyen Maputo i det sørlige Mosambik.

Knutepunkter[rediger | rediger kilde]

Angolas flagg Angola
trasé sted knutepunkt bemerkning
Lobito ved Atlanterhavet
Alto Hama mot Tripoli i Libya, og mot Windhoek i Namibia
Luau
Den demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
trasé sted knutepunkt bemerkning
N39 Dilolo
N1 Likasi
Lubumbashi
Kasumbalesa
Zambias flagg Zambia
trasé sted knutepunkt bemerkning
T3 Konkola
T2 Kapiri Mposhi mot Kairo i Egypt
Lusaka
Chikwele mot Gaborone i Botswana
Chirundu
Zimbabwes flagg Zimbabwe
trasé sted knutepunkt bemerkning
A1
A3 Harare
Mutare
Mosambiks flagg Mosambik
trasé sted knutepunkt bemerkning
EN6 Manica
Beira ved Indiahavet

Kilder[rediger | rediger kilde]