Toyota F1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japans flagg Panasonic Toyota Racing
Fullt navnPanasonic Toyota Racing
HovedkvarterKöln, Tyskland
Grunlegger(e)Japans flagg Tadashi Yamashina
FørereFinlands flagg Mika Salo
Storbritannias flagg Allan McNish
Frankrikes flagg Olivier Panis
Brasils flagg Cristiano da Matta
Brasils flagg Ricardo Zonta
Italias flagg Jarno Trulli
Tysklands flagg Ralf Schumacher
Tysklands flagg Timo Glock
Japans flagg Kamui Kobayashi
Formel 1-historikk
Sesonger2002-2009
DebutAustralias flagg Australias Grand Prix 2002
Siste løpDe forente arabiske emiraters flagg Abu Dhabis Grand Prix 2009
Løp140
Konstruktørmesterskap0
Førermesterskap0
Seire0
Pole positions3
Raskeste runder3

Toyota F1 var et Formel 1-lag drevet av den japanske bilprodusenten Toyota. I motsetning til de fleste andre Formel 1-lagene som har base i England, valgte Toyota å bygge sin i Köln i Tyskland.

Den 4. november 2009 erklærte Toyota at de skulle trekke seg fra Formel 1 etter 2009-sesongen.

Lagets historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Toyotas Formel 1-satsing startet i Toyota Team Europe, som opprinnelig hadde svensken Ove Andersson som sjef og som deltok i WRC med gode resultater. Toyota Team Europe startet også i 24-timersløpet på Le Mans i 1998 og 1999. Toyota bestemte seg imidlertid for å satse på Formel 1, og i årene 2000 og 2001 ble Toyotas motorsportressurser i hovedsak brukt på Formel 1. Toyota kjørte i de årene flere titusener av kilometer med sin første Formel 1-bil, Toyota TF101.

2002[rediger | rediger kilde]

Toyota startet offisielt sin deltakelse i Formel 1 i 2002 med førerne Allan McNish og Mika Salo. På tross av det som etter ryktene var det største budsjettet klarte ikke Toyota å ta mer enn 2 poeng det første året. Dette plasserte Toyota nest nederst på resultatlisten, kun foran Arrows (som gikk tom for penger halvveis i sesongen). Verken McNish eller Salo ble tilbudt jobb som førere den påfølgende sesongen til tross for at de etter forholdene gjorde en god jobb.

2003[rediger | rediger kilde]

I 2003 tok Champ Car-vinner Cristiano da Matta og forhenværende BAR fører Olivier Panis over som førere, men suksessen lot fortsatt vente på seg. Teamet tok dette året 16 poeng – en vesentlig forbedring fra 2002, men det var ikke nok til mer enn 8.-plass i konstruktørmesterskapet.

2004[rediger | rediger kilde]

Olivier Panis i 2004 United States Grand Prix på Indianapolis

2004-sesongen var en mer problemfylt sesong for laget. Begge bilene ble diskvalifisert i Canada Grand Prix for å ha brukt ulovlige deler. Cristiano da Matta, desillusjonert over Formel 1, forlot laget halvveis i sesongen, og ble erstattet av Ricardo Zonta som frem til da hadde vært lagets tredjefører. Mot slutten av sesongen ble Zonta erstattet av Jarno Trulli som da hadde forlatt Renault til fordel for Toyota F1. Olivier Panis ga seg som fører etter denne sesongen. Laget klarte bare å ta 9 poeng denne sesongen.

2005[rediger | rediger kilde]

Laget hadde imidlertid grunn til å være optimister. For 2005-sesongen hadde laget signert førerne Jarno Trulli og Ralf Schumacher – som begge var dyktige førere i stand til å ta verdensmesterskapet for Toyota. De hadde også ansatt den dyktige designeren Mike Gascoyne for å lede utviklingen av Toyotas chassis. Toyota fikk en meget bra start på sesongen da Trulli demonstrerte bilens og egne egenskaper med å kvalifisere som nummer 2 i Australia Grand Prix.

Ralf Schumacher og Jarno Trulli under Canada Grand Prix 2006

Dette ble fulgt opp med to andreplasser i de neste to løpene, og forventningene var dermed skyhøye. Resultatene ble imidlertid ikke like gode utover sesongen da Toyota syntes å ha problemer med å forbedre bilen sin i samme takt som de andre teamene. Uansett; året 2005 fremstår som det mest suksessfylte for Toyota F1 så langt.

Denne sesongen leverte Toyota også motorer til Jordan-teamet

2006[rediger | rediger kilde]

I 2006 byttet teamet dekkmerke fra Michelin til Bridgestone. Toyota leverte også motorer til det nyetablerte Midland-teamet som hadde kjøpt opp Jordan. Ralf Schumachers tredjeplass i Australia Grand Prix ble den eneste plasseringen på pallen denne sesongen. Den nestbeste plasseringen var Schumachers 4.-plass i Frankrike og i USA: hvor Trulli gjorde en kjempeprestasjon ved å starte fra bakerste startspor og kjøre seg opp til 4.-plass, forbi verdensmester Fernando Alonso. Toyota var veldig plaget av mekaniske problemer denne seongen, noe som kostet dem mange poeng og kanskje femteplassen i mesterskapet som gikk til BMW Sauber-teamet. Toyota kom på en 6.-plass denne sesongen, bare ett poeng bak femteplassen.

2007-2009[rediger | rediger kilde]

Den 4. november 2009 erklærte Toyota at de skulle trekke seg fra Formel 1 etter 2009-sesongen, noe som ender lagets satsing i Formel 1 etter åtte sesonger; De greide ikke å ta noen løpsseire. De oppnådde 12 pallplasseringer, fem av dem var 2.-plasser, videre fikk Toyota 3 pole positions og 3 raskeste rundetider. Totalt tok laget 278,5 poeng.