Sperreport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sperreporter på Jernbanetorget stasjonT-banen i Oslo. Disse var en del av Flexus-prosjektet, men ble aldri tatt ordentlig i bruk.

Sperreporter er barrierer som hindrer reisende å ta seg inn eller ut av stasjoner (jernbane, T-bane, og lignende) med mindre de har gyldig billett.

I Norge har man ikke tradisjon for bruk av sperreporter på stasjoner, og man baserer seg heller på at konduktøren sjekker reisendes billetter ombord på togene, eller på stikkprøver (billettkontroller). Andre land har derimot barrierer ved stasjonsinnganger, som for eksempel i London Underground, Métro de Paris og ved mange jernbanestasjoner i Storbritannia.

I forbindelse med det feilslåtte Flexus-prosjektet i Oslo ble det i 2005 installert sperreporter på Oslos sentrale T-banestasjoner. Disse skulle hindre sniking, men viste seg å være potensielle brannfeller, og ble aldri tatt i bruk. I 2010 ble det vedtatt at de heller ikke i fremtiden skulle fases inn, og de ble stående ubrukte frem til de ble fjernet høsten 2018.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Billett-systemet Flexus: Oslo-skandalen som kostet skattebetalerne 600 millioner kroner». Dagsavisen. 8. november 2018. Besøkt 22. august 2021. 
  2. ^ «Forventet suksess, men endte med nedtur: Nå skal disse fjernes». Aftenposten. 23. oktober 2018. Besøkt 22. august 2021.