Torstein Myhre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torstein Myhre
Født25. aug. 1938Rediger på Wikidata (83 år)
ØksnesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KommandørkapteinRediger på Wikidata
Parti SenterpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Torstein Myhre (født 25. august 1938) er en norsk kommandørkaptein. Han var sjef for Kystvaktskvadron Sør i 1989–1990 og sjef for Kystvaktskvadron Nord i 1990–1995. (Kystvaktens landorganisasjon ble reorganisert fra 1. januar 2012).

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret og Kystvakten[rediger | rediger kilde]

Myhre innledet sin karriere i Sjøforsvaret som befal på marinefartøy i 1960. Fra 1961 gjorde han tjeneste i Det sjømilitære fiskerioppsyn, forløperen til Kystvakten, der han fra 1974 var skipssjef. I 1984 var han skipssjef på KV «Andenes» på en tre måneders ekspedisjon til Antarktis med forskere fra Norsk Polarinstitutt.

Torstein Myhres periode som kystvaktsjef ble preget av bl.a. torskekrigen med Island, konflikt om fiskeressursene i Smutthullet og fiskevernsonen ved Svalbard, overfiske i Barentshavet og aksjoner fra ulike miljøorganisasjoner mot selfangst av hvalfangst, bl.a. Sea Shepherd.

Myhre markerte seg som en uvanlig frittalende kystvaktsjef med hyppige utspill i mediene, ofte i strid med kutymen i Forsvaret, der kritikk og personlige meninger helst skal formidles internt og tjenestevei. Ifølge avisintervjuer skal Myhres motto som kystvaktsjef ha vært: «Det er lettere å få tilgivelse, enn tillatelse».

Denne egenskapen gjorde Myhre til en populær samfunnsaktør blant norske journalister. I 1994 fikk han «Snill Gutt-prisen» fra Hålogaland Journalistlag. Da Myhre i 1995 sluttet i Kystvakten, ble det publisert intervjuer og kommentarer i flere aviser, med titler som «Vaktbikkja går av» (Fiskeribladet 28. september), «En høvding går i land» (Lofotposten 29. september) og «Skryt og tilgivelse da Myhre gikk av» (Fiskaren 3. oktober).

I avskjedsintervjuet med Lofotposten uttaler Myhre på spørsmål om fremtiden for Kystvakten: «Jeg tror kystvakta kan ende som en miniutgave av den amerikanske Coastguard, der én enkelt etat har det overordnede ansvar for for å regulere og kontrollere all maritim virksomhet i fredstid. I dag sorterer vi under mange ulike departement – det må bort. Vi trenger en spydspiss som kan gjøre jobben.»

Norges Råfisklag[rediger | rediger kilde]

Etter avsluttet karriere i Sjøforsvaret jobbet Torstein Myhre som rådgiver i kontrollavdelingen til Norges Råfisklag fra 1995 til 2003.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Etter å ha sluttet i Sjøforsvaret ble Myhre aktiv lokalpolitiker for Senterpartiet,[1] med to perioder i Tromsø kommunestyre. Han har også vært medlem av programkomiteen til Senterpartiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wangen, Kenneth (2. juni 2015). «Fylkesleder i Troms Sp trekker seg etter langvarig strid». Nationen (norsk). Besøkt 14. mai 2022. «I etterkant av hendelsen dannet Enoksen en konkurrerende kommunevalgsliste, «By- og landlista 2015–2019». Med seg fikk hun de tidligere styremedlemmene Nils Aarsether, Torstein Myhre og Stein Halvard Enoksen i Tromsø Sp.»