Hopp til innhold

Norges Råfisklag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Råfisklag holder til i Kystens Hus i Tromsø sentrum.
Råfisklaget har kontor i 4. etasje i Kystens Hus.

Norges Råfisklag er fiskeres egen salgsorganisasjon for fisk, skalldyr, bløtdyr og småkval som leveres langs kysten fra og med Nordmøre til og med Finnmark. Norges Råfisklag, ofte kalt Råfisklaget, driver en stor markedsplass og tar hånd om viktige nasjonale oppgaver innen denne omsetning av sjømat. Systemer for sporing og ressurskontroll er en viktig del av virksomheten. Norges Råfisklag er et salgssamvirke som eies av fiskerne gjennom fylkeslaga i Norges Fiskarlag, Norsk Sjømannsforbund, Fiskebåtredernes Forbund og Norges Kystfiskarlag. Råfisklaget har hovedkontor i Kystens Hus ved torget i Tromsø sentrum, og har regionkontorer i Svolvær og Kristiansund.

Norges Råfisklag ble etablert i 1938 og har som formål gjennom organisert omsetning å sikre fiskernes inntekter og bidra til en bærekraftig og lønnsom verdiskaping i norsk fiskerinæring. Råfisklaget tilbyr fiskere og fiskekjøpere en rekke tjenester knyttet til omsetning, salg og oppgjør. Bærende verdier er rettferdighet, ryddighet og det å sørge for en sunn og god konkurranse om fiskernes råstoff. Norges Råfisklag driver sin virksomhet med grunnlag i fiskesalslagslova. De viktigste fiskeslagene i Råfisklagets omsetning er torsk, sei, hyse og reker som fanges i Barentshavet, ved Svalbard og langs norskekysten.

Norges Råfisklag omsetter årlig fangster fra ca. 5.900 ulike norske og utenlandske fiskefartøy. Salget skjer til ca. 194 ulike fiskekjøpere langs kysten. I 2017 omsatte Norges Råfisklag 1.105.000 tonn fangst (rund vekt) til en førstehåndsverdi på 11,3 milliarder kroner.[1] Som fundament for virksomheten ligger Råfisklagets forretningsregler, et markedsbasert minsteprissystem og en oppgjørsordning som sikrer like vilkår for aktørene i råvaremarkedet. Omsetningen skjer gjennom direktavtaler mellom fiskere og fiskekjøpere eller ved at fangster bys ut via ulike former for auksjon.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Over 1 million tonn fangst til 9,7 milliarder kroner i verdi» (PDF) (pressemelding). Tromsø: Norges Råfisklag. 7. januar 2016. Arkivert fra originalen (PDF) 1. juli 2016. Besøkt 23. mars 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]