Torpedobatteriet ved Rutledal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Torpedobatteriet ved Rutledal (offisielt hetende HKB 16./981 Risenaes) i Gulen kommune i Sogn og Fjordane ble bygget av tyske okkupasjonsstyrker under kampene i Norge i 1940. Det stod ferdig allerede i mai 1940. Dette var det første større forsvarsverket tyskerne bygde i Sogn og Fjordane.[1] Batteriet var satt opp med torpedorør for to 53 cm torpedoer.

Batteriet var med å sperre innløpet til Sognefjorden. Lenger inn i fjorden er det tilgang til passasjen fra Sogn til østlandet og Fillefjell og Flåmsbanen, noe som er var av militær betydning i tilfelle en alliert invasjon.

Torpedobatteriet lå nede ved sjøkanten i Rutledal. Det hadde to torpedorør på 53 cm, og i alt åtte torpedoer. Røra var norske, og stammet fra KNM «Skarv», en torpedobåt av Lyn-klassen. Torpedoene kunne skytes ut med trykkluft fra en svingbar torpedokanon med doble rør og treffe mål i en sektor fra Risnøyna til Rysjedalsvika. Bemanningen var på 14 mann forlagt i enkle trebygninger nede ved strandkanten. De hadde senere også en infanteriavdeling til nærstøtte. Denne var forlagt på Brekke, og skulle virke mot eventuelle allierte avdelinger som kunne komme til å falle kystbefestningene i ryggen.

Etter krigen ble torpedobatteriet overtatt av Kystartilleriet og var i bruk fram til 1954, da det ble lagt ned.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]