Torleiv Anda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torleiv Anda
Født20. april 1921
Død18. september 2013 (92 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Diplomat
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Torleiv Anda (født 22. april 1921, død 18. september 2013 i Mandal) var en norsk diplomat. Han var redaktør og pressesekretær i Utenriksdepartementet på 1950-tallet. Siden arbeidet han flere steder på norske ambassader i utlandet. Hans siste oppdrag var som ambassadør i Israel fra 1984 til 1989. Han skapte i denne perioden medieoppmerksomhet da han i 1988 sammenlignet den israelske fremtreden i de okkuperte områder med den tyske okkupasjon av Norge. Uttalelsen førte til at han ble kalt inn på teppet hos utenriksråden i det israelske utenriksdepartement.[1] Han var i denne perioden med på å opprette kontakt mellom den norske ambassaden og den politiske ledelsen for palestinerne.[2]

Anda tok cand. mag.-eksamen i 1948 og tilbragte sine tre første yrkesår i Sosialdepartementet, før han kom til Utenriksdepartementets presseavdeling. I 1959 ble Anda presseattaché ved den norske Washingtonambassade og derefter i Bonn. Efter ambassaderådtiden i London, kom han hjem til UD hvor han ble byråsjefs og derefter fikk underdirektørjobb i presseavdelingen, i Tim Greves sjefstid. Han var deretter ambassadør i Peking, Australia og sist Israel.[1] Han hadde i tiden i Israel nære og gode kontakter med den politiske ledelsen for palestinerne i de israelskokkuperte områdene Vestbredden og Gazastripen. Han hevdet selv at den som kanskje fremfor alt hadde hjulpet ham å opprette dette kontaktnettet, var den palestinsk pressemann, redaktør Hanna Siniora i Jerusalem-avisen Al-Fajr.[2] Anda hadde opprinnelig et ukritisk syn på Israel, men i løpet at tiden som ambassadør i landet snudde det til sterk skepsis - og tilsvarende sympati for palestinernes sak.[3]

Som pensjonist bosatte han seg i Mandal, hvor han også engasjerte seg i lokalpolitikken som representant for Arbeiderpartiet og i Lions.

Han satt i tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrigen.[1]

I 1980 ble han av kongen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[4]

Hav gav i 1989 ut boka Intifada: opprør mot Israel. Boka er svært kritisk til Israels metoder overfor palestinerne under den første intifada.[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Aftenposten - AKTUELL PROFIL Ambassadør midt i salaten (18.02.1988 - Side: 10) «I går var Anda, som selv satt i tysk konsentrasjonsleir under krigen, på teppet hos utenriksråden i det israelske utenriksdepartement, og både på israelsk og norsk side sier man seg nå ferdig med saken.»
  2. ^ a b Aftenposten - Ambassadøren ville helst ha vært journalist (20.05.1989 - Side: 18) «Det er ingen hemmelighet at Norges ambassade i Israel de siste årene har hatt usedvanlig nære og gode kontakter med den politiske ledelsen for palestinerne i de israelskokkuperte områdene Vestbredden og Gazastripen. Anda selv gjør heller ingen hemmelighet av at den som kanskje fremfor alt har hjulpet ham å opprette dette kontaktnettet, er en palestinsk pressemann, redaktør Hanna Siniora i Jerusalemavisen AlFajr (Dagningen).»
  3. ^ Aftenposten - NAVN I NYHETENE (30.10.1989 - Side: 3) «De som i disse siste årene har hatt nær kontakt med Anda, vil kjenne til den utvikling han har gjennomgått. Fra et temmelig ukritisk syn på Israel til sterk skepsis - og tilsvarende sympati for palestinernes sak.»
  4. ^ Norges statskalender 2008.
  5. ^ Aftenposten - Hardt oppgjør med Israel (28.10.1989 - Side: 48) «Brutal og konsekvent tilsidesettelse av palestinernes elementære menneskerettigheter. Bruk av tortur for å presse frem tilståelser. Hensynsløs fremferd mot ubevæpnede demonstranter. Grusom behandling av arrestanter. Åpenbare brudd på folkeretten. Dette er blant de anklager som rettes mot Israel i en oppsiktsvekkende bok av ambassadør Torleiv Anda»