Tor Vaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tor Vaa
Født31. mai 1928[1][2][3]Rediger på Wikidata
Død28. apr. 2008[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Vinje[1]
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
Ektefelle-
FarDyre Vaa
MorThora Vaa
SøskenEllen Nørgaard, Anne Joronn Sætre, Mariken Vaa, Sissel Nuttall, Johan Vaa
NasjonalitetNorge

Tor Vaa (født 31. mai 1928 i Oslo, død 28. april 2008 i Rauland) var en norsk billedhugger.

Han flyttet til Rauland sammen med foreldrene Thora og Dyre Vaa, og vokste opp i som eldst i en søskenflokk på seks. Han startet sin kunstutdannelse 18 år gammel som elev hos sin far. Senere studerte han ved Akademiet i Oslo under professor Per Palle Storm og ved Akademiet i København. Han foretok en rekke studiereiser i Europa, bl.a. sammen med sine foreldre.

19 år gammel debuterte Tor Vaa på Høstutstillingen med et portrett av søsteren Anne Joronn, hugget i klebersten. Han utviklet etter hvert en sikker sans for dyr og natur, noe man ikke minst ser i de to trerelieffene som finnes på Rauland Høgfjellshotell, med motivene reinsdyr og ryper. Tor Vaa har også laget en rekke byster av meget høy kvalitet. I tillegg til modellering laget han også tegninger og malerier. Han benyttet gjerne sine søsken som modeller. 24 år gammel laget han en fullfigur av Henrik Wergeland til Oslo katedralskoles 800-årsjubileum. Hans mest berømte arbeid er likevel «7 år» fra 1950, en statue av hans søster Sissel støpt i bronse. Denne finnes en rekke steder i Norge, bl.a. på Dyre og Thora Vaas gravsted på Rauland kirkegård.

En anekdote forteller at da Tor var ung gutt lå han og faren Dyre værfast i familiehytta i Bitdalen. De fordrev tiden med å male på dørene, Dyre malte det øvre dørbladet og Tor det nedre. Da Bitdalsvannet ble demmet opp ble dørene berget, og er nå montert på Sporanes, hjemmet Thora og Dyre bygget opp i Rauland i 30-årene.

Tor Vaa deltok gjennom årene på en rekke utstillinger og konkurranser. Han fikk Statens Kunstnerstipend to ganger, blitt tildelt Statens garantiinntekt og Vinje kommunes kunstnerlønn. Han er representert med en egen avdeling i Dyre Vaa-samlingane i Rauland.

Han ble begravet fra Rauland kirke torsdag 8. mai 2008.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Tor_Vaa, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ KulturNav, KulturNav-ID ce1e47cf-22d1-48eb-bf28-4e73be68c321, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Arne Vinje: Nekrolog i Aftenposten Kultur side 15 torsdag 22. mai 2008