Tor Halvard Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tor Halvard Nilsen
Født23. feb. 1954Rediger på Wikidata (69 år)
Mosjøen
BeskjeftigelseDirigent, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Tor Halvard Nilsen (født 23. februar 1954) er en norsk dirigent, komponist og arrangør.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Nilsen har musikkutdanning fra Høgskolen i Nesna, og har studert orkesterdireksjon i Hamburg og ved University of Michigan. Han har også tatt videreutdanning i korpsdirigering, og senere studert kordireksjon hos Ragnar Rasmussen ved Høgskolen i Tromsø.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Etter utdanningen arbeidet han en periode som kommunal musikkleder og rektor ved musikkskolen i Grong (opprettet som Grong kommunale Musikkskole i 1979). I 1983 flyttet han til Rana, der han ble dirigent for flere kor – blant annet Haukneskoret og Rana Kormakeri – og korps – blant annet Mo Hornmusikk, Nordland Kretskorps, Mo Orkesterforening og Helgeland Symfoniorkester.

Videre har han dirigert Nordland Symfoniorkester og Nord-Norsk Symfoniorkester. Han har også vært festspilldirigent ved Festspillene i Nord-Norge.

I 2011 flyttet Nilsen til Namsos, der han blant annet virket som dirigent for lokale musikaloppsetninger. Nilsen etablerte høsten 2014 Namdal Vokalensemble, som senere har vunnet flere internasjonale priser, og dirigerte i tillegg Namsos Musikkorps.

I 2019 flyttet han til Stjørdal, og fra høsten 2019 engasjerte Strindheim Blandakor og Hegra Hornmusikklag ham som sin faste dirigent. I tillegg er han ofte engasjert som gjestedirigent i andre europeiske land..

I juni 2023 flytter han fra Stjørdal og tilbake til Brønnøysund.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nilsen mottok i 1990 Rana kommunes kulturpris. I 1998 mottok han Trygve Hoffs ærespris.

Referanser[rediger | rediger kilde]