Ragnar Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnar Rasmussen
RagnarRasmussen3.jpg
Født21. juli 1966 (53 år)
Beskjeftigelse Musiker, dirigent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Nordlysprisen (2008)

Ragnar Rasmussen (født 21. juli 1966) er norsk dirigent.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Rasmussen er utdannet kirkemusiker ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har undervist i musikk og direksjon i mange år i skoleverket. Rasmussen er i dag professor i kordireksjon ved, Universitetet i Tromsø, Nordnorsk musikkonservatorium og førsteamanuensis i ensembleledelse ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim. Han er i tillegg kormester ved Kilden Teater- og konserthus, samt kunstnerisk leder for Kilden Vokalensemble.Tidligere har Rasmussen undervist ved Norges musikkhøgskole i 2 år. Studieåret 2007 til 2008 var han gjesteprofessor ved Musikkakademiet, Universitetet i Ljubljana, Slovenia.

Ragnar Rasmussen har studert korledelse hos Eric Ericson og Stefan Sköld. Han har også gjennomført International Masterclass i orkesterdirigering hos Colin Metters i 2005, professor ved Royal Academy of Music i London, og Maestro Jorma Panula (2007) (Kungliga Musikhögskolan, Stockholm).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rasmussen var i perioden 1999–2010 dirigent og kunstnerisk leder for vokalensemblet Vokal Nord og siden 2000 for kammerkoret Mimas. I perioden 1999–2005 var han dirigent og kunstnerisk leder for Kammerkoret SAGA. I perioden 2008–2010 var han dirigent for prosjektkoret Norges Ungdomskor. I 2010 var han også dirigent for The World Youth Choir.

Han har gjestet og dirigert et stort antall kor og flere orkestre, og har turnert i en rekke land. Har han dirigert blant andre Tromsø symfoniorkester, det Serbiske Radiosymfoniorkesteret, det Latviske statskor og Slovensk Radio og TVs symfoniorkester.

Han har også gitt flere internasjonale Master Classes og gjesteforelesninger, blant annet ved Musikhögskolan i Piteå i Sverige, Musikkonservatoriet i Petrozavodsk Russland, Hochshule für Musik und Theater, Hamburg i Tyskland, ved Liszt Ferenc Academy of Music Budapest, Ungarn og Høgskolen i Oulu Finland.

Ragnar Rasmussen er hyppig brukt som dommer i nasjonale og internasjonale kor- og dirigentkonkurranser. Han har også tallrike opptredener i NRK Radio og TV, og har bidratt til og deltatt i flere CD-innspillinger. Ragnar er medlem av Norsk kulturråds fagutvalg for kirkemusikk.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Rasmussen har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser,

  • 1. pris i «1.editione Concorso Internazionale Direttore de Coro, Mariele Ventre» i Bologna, Italia (2001)[1]
  • Conductor’s Prize ved Concorso Internazionale di Canto Corale «C.A.SEGHIZZI» i Gorizia, Italia (2003)
  • Conductors Interpretation Prize ved Concorso Internazionale di Canto Corale «C.A.SEGHIZZI» i Gorizia, Italia (2003)
  • Conductor’s Prize ved 5. Concorso Corale Internatzionale, Riva del Garda, Italia (1998).
  • Albo d’oro prisen, Fondazione Mariele Ventre i Italia 2004[2]
  • Nordlysprisen (2008)
  • korprisen (2009)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]