Ragnar Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnar Rasmussen
RagnarRasmussen3.jpg
Født1966Rediger på Wikidata
VardøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, dirigentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Nordlysprisen (2008), Korprisen (2009)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentOrgel

Ragnar Rasmussen (født 1966) er norsk dirigent, professor og komponist.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Rasmussen er utdannet kirkemusiker ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har undervist i musikk og direksjon i mange år på alle nivåer i skoleverket. Han er i dag professor i ensembleledelse ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim. Tidligere har Rasmussen undervist ved bl.a. Trøndelag Musikkonservatorium (90-93), Toneheim FHS (93-99) Norges musikkhøgskole (95-97) og UiT Norges Arktiske Universitet (1999-2019). Han har vært gjesteprofessor ved Musikkakademiet, Universitetet i Ljubljana, Slovenia og Sichuan Universitet for media og kommunikasjon, Chengdu, Kina.

Ragnar Rasmussen har studert korledelse hos Eric Ericson og Stefan Sköld, orkesterdirigering hos Colin Metters i 2005-06, professor ved Royal Academy of Music i London, samt masterklasser med Jorma Panula (Kungliga Musikhögskolan(2007), Stockholm) og Gennady Rozhdestvendsky (2006).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rasmussen var i perioden 1999–2010 dirigent og kunstnerisk leder for vokalensemblet Vokal Nord og siden 2000 for kammerkoret Mimas. I perioden 1999–2005 var han dirigent og kunstnerisk leder for Kammerkoret SAGA. I perioden 2008–2010 var han dirigent for prosjektkoret Norges Ungdomskor. I 2010 var han også dirigent for World Youth Choir. Han var i perioden 2014-2019 kormester ved Kilden Teater- og konserthus, Kristiansand, samt kunstnerisk leder for Kilden Vokalensemble.

I dag er han kunstnerisk leder for det internasjonale Utopia & Reality Chamber Choir, UArctic World Ensemble og NTNU kammerkor.

Han har gjestet og dirigert et stort antall kor og flere orkestre, og har turnert i en rekke land i Europa, Asia og Amerika.

Han har dirigert blant annet BBC Singers (London), Ulster Orchestra (UK), Trondheimsolistene, det Serbiske Radiosymfoniorkesteret (Beograd), det Latviske Statskor "Latvija" (Riga), det Estiske Nasjonale Mannskor RAM (Tallin), Det Slovenske Filharmoniske Kammerkor, Kristiansand Symfoniorkester, Slovensk Radio og TVs symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester og Tromsø symfoniorkester, NOSO kammerorkester og Murmansk filharmoni.

Han har også gitt flere internasjonale mesterklasser og gjesteforelesninger, blant annet ved European Academy for Choral Conductors i Fano (Italia) Musica Connect (Hong Kong), Musikhögskolan i Piteå i Sverige, Musikkonservatoriet i Petrozavodsk Russland, Hochshule für Musik und Theater, Hamburg i Tyskland, ved Liszt Ferenc Academy of Music Budapest, Ungarn og Høgskolen i Oulu Finland.

Ragnar Rasmussen er hyppig brukt som dommer i internasjonale kor- og dirigentkonkurranser, blant annet London International Competition for Choral Conductors (2018) og World Choral Conducting Competition, Hong Kong (2019).

Han har også tallrike opptredener i NRK Radio og TV, og har bidratt til og deltatt i flere CD-innspillinger.

Rasmussen har vært medlem av Norsk kulturråds fagutvalg for kirkemusikk, og har i seks år ledet Kulturdepartementets fagutvalg for støtteordningen «PoD-støtte for kor og vokalensembler på særlig høyt nivå».

Som komponist skriver han partiturmusikk for vokalgrupper, kor, orkester samt opera. Han har generalavtale med Musikkforlaget Cantando.

Ragnar Rasmussen er i dag styremedlem i Den norske komponistforening.

Ragnar Rasmussen.jpg

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Rasmussen har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser (utvalg):

  • 1. pris i «1.editione Concorso Internazionale Direttore de Coro, Mariele Ventre» i Bologna, Italia (2001)[1]
  • Conductor’s Prize ved Concorso Internazionale di Canto Corale «C.A.SEGHIZZI» i Gorizia, Italia (2003)
  • Conductors Interpretation Prize ved Concorso Internazionale di Canto Corale «C.A.SEGHIZZI» i Gorizia, Italia (2003)
  • Conductor’s Prize ved 5. Concorso Corale Internatzionale, Riva del Garda, Italia (1998).
  • Albo d’oro-prisen, Fondazione Mariele Ventre i Italia 2004[2]
  • Forskningsprisen, HITOS (2007)
  • Nordlysprisen (2008)
  • Hedersprisen, Tromsø kommune (2008)
  • Korprisen (2009)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]