Toppsnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toppsnegler
Tegula pulligo Foto: Steve Lonhart
Tegula pulligo
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trochidae
Rafinesque, 1815
Norsk(e) navn: toppsnegler
Hører til: Trochoidea,
Vetigastropoda,
Orthogastropoda,
snegler
Antall arter: ? i verden
 ? i Europa
Habitat: limnisk, saltvann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:
  • '
Tegula funebralis

Toppsnegler er bløtdyr, og en familie snegler som lever i saltvann (marine). De er utbredt i alle hav i hele verden. Skallet har et tykt og skinnende perlemorlag, derfor har disse sneglene vært brukt i produksjon av prydgjenstander og knapper.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallet er vanligvis rød brunt med en riflet og knudret overflate Skallbredden er 25-30 millimeter. Skallet består hovedsakelig av kalsiumkarbonat (CaCO3) og er udelt (ett skall) og høyrevridd. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger.

Bare hodet og den store foten stikker ut av skallet, og danner den delen av kroppen som synes. Foten er kløvd på langs, og har utvekster (cirrer) som fungerer som føletråder. Hodet er velutviklet med tentakler, øyne og munn. Den har en tunge med små tagger, også kalt raspetunge. Med den rasper den i seg deler av planter, som er det den lever av.

Inne i skallet ligger kroppens indre organer oppkveilet. Det er kjønnsorganer, fordøyelsesorganet, kalt innvollssekken. Innvollssekken er usymetrisk.

Toppsnegler er i tradisjonell systematikk plassert i gruppen forgjellesnegler (Prosobranchia), Forgjellesnegler er en parafyletisk gruppe og er i nyere systematikk gjerne splittet opp i andre grupperinger. Forgjellesnegler har gjellene plassert foran hjertet. Åndedrett skjer via et hull i framkanten av skallet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Toppsnegler lever i saltvann fra 0-30 meters dyp. De er vanligst der det er mye svamper og sekkdyr. De lever av plantemateriale som alger, som de skraper av større planter, stein o.l. med raspetungen.

Toppsnegler er enkjønnet, det vil si at det er både hanner og hunner. Hunnen legger eggene i gelékapsler som klebrer seg til underlaget. Etter en tid klekker eggene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005..

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]