Toona sinensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Toona sinensis
Toona sinensis i et fransk arboretum
Toona sinensis i et fransk arboretum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Toona sinensis
(A.Juss.) M.Roem.
Norsk(e) navn:
Hører til: Toona,
mahognifamilien,
Sapindales
Habitat: fjellskoger
Utbredelse: Asia

Toona sinensis er et løvfellende tre i mahognifamilien. Det ble før kalt Cedrela sinensis.

Det blir opptil 40 m høyt med en stammediameter på 1,5 m. Barken er grå til mørkebrun og furete. Innerbarken er rosa til rød, og yteveden er kremfarget til rød og dufter sterkt av hvitløk og pepper når den blir kuttet. Bladene er 32–120 cm lange og finnete med 8–20 par småblad. Blomstene er små, hvite og sitter i store, hengende, endestilte klaser. Frukten er en kapsel som sprekker opp med fem fliker.

Toona sinensis vokser i fjellskoger, ofte på bratte steder og i raviner. Arten er utbredt i Bhutan, India, Indonesia, Kina, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal og Thailand. Den er en av de få artene i mahognifamilien som kan vokse i temperert klima og går helt nord til sørlige Shaanxi, Henan og Hebei i Kina.

Trevirket er verdifullt, og i Kina brukes blader og unge skudd som en grønnsak. Toona sinensis blir plantet som skyggetre i India og Sri Lanka og som prydtre i noen europeiske byer, blant annet Paris. Arten er også plantet noen steder i Norge. Kultivaren 'Flamingo' har lysende rosa bladverk om våren.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]