Tony Strobl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tony Strobl
Født12. mai 1915
Cleveland
Død29. desember 1991 (76 år)
Ohio
Beskjeftigelse Tegneserieskaper
Nasjonalitet USA

Anthony Joseph Strobl (født 12. mai 1915 i Cleveland i Ohio i USA, døde 29. desember 1991) var en amerikansk tegneserieskaper.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født av tsjekkiske foreldre, og vokste også opp der. På delstatens kunstskole, Cleveland School of Art, skaffet han seg i tidsrommet 193337 en stor allmenn grunnutdanning. En viktig historisk begivenhet var at han gikk der sammen med Jerry Siegel og Joe Shuster. Sammen hadde de tre en idé om en ny type seriehelt, og var i ferd med å utvikle den. Tony hjalp til med å finpusse figuren tegnemessig, men han trodde ikke at figuren hadde noen stor framtid foran seg, men resultatet ble Supermann.

Rett etter Tonys eksamen hadde verdens første tegnede langfilm, Snehvit og de syv dvergene, akkurat hatt premiere. Tony så den, selvfølgelig, og tenkte at det å tegne dverger og søte dyr kunne være noe for han, og derfor sendte han en søknad til Disney. Den ble refusert, men en stund senere besøkte han studioene og gikk personlig inn til personalkontoret, hvor han til slutt ble ansatt.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

I desember 1938 begynte han på sitt første oppdrag; animasjon til pastoralsymfoniavsnittet i Fantasia. Senere jobbet han med Dumbo og Pinocchio, helt til krigen kom og han ble kalt inn.

Etter krigen gikk han tilbake til filmen, og fikk øynene oppe for tegneseriebransjen, og fant ut at det var bedre betalt enn animasjonsjobben. Noen år hadde han en rekke korte tegnejobber, helt til han i 1947 tok steget inn i Western Publishings lokaler i Beverly Hills og ga en søknad på en jobb, som han også fikk. Western Publishing var forlaget som utga de fleste funny animal-seriene, med figurer fra filmstudioer som Disney, Warner Brothers (Snurre Sprett etc.) og Walter Lantz (Hakke Hakkespett). De tegnerene som ville, fikk derfor jobbe i et bredt spekter av figurer, og av de tegnerene var Tony Strobl.

Strobls første verk hos Western var en serie om Bucky Bug (ikke utgitt i Norge) til Walt Disney's Comics and Stories nr. 100 i januar 1949. Han ble etter hvert mest kjent for sine Donald Duck-historier, men tegnet også andre figurer, som Mikke Mus og Langbein. På femtitallet økte utgivningen av Disney-blader, ettersom de solgte så bra. Walt Disney's Comics and Stories solgte nesten 4 millioner pr. nummer toppåret 1952. Western Publishing begynte å utgi bladene Donald Duck, Mickey Mouse og Uncle Scrooge annenhver måned. Mange gode tegnere tegnet Donald den gangen, som Carl Barks, Jack Bradbury, Phil de Lara, Dick Moores, Paul Murry og selvfølgelig Tony Strobl. Etter 1954 sto han for det meste av innholdet i Donald Duck, mens Murry og Bradbury dominerte Mikke Mus-serier.

Den 29. desember 1991 døde Tony Strobl, tegneren som bortsett fra Vicar og Barks har fått publisert flest sider med Donald-serier.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]