Tommy Emmanuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tommy Emmanuel
Tommy Emmanuel flickr.jpg
Født31. mai 1955 (64 år)
Muswellbrook[1]
Søsken Phil Emmanuel
Beskjeftigelse Gitarist, låtskriver[2], jazzmusiker, perkusjonist, jazzgitarist
Nasjonalitet Australia
Musikalsk karriere
Sjangercountry, blues, jazz, rock n roll
Instrumentgitar
Aktive år1962
Nettstedtommyemmanuel.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tommy Emmanuel (født 31. mai 1955 i New South Wales i Australia) er kjent for å spille akustisk gitar med fingerplukking slik at han bruker alle 10 fingre når han spiller. I 1999 ble han tildelt tittelen Certified Guitar Player av Chet Atkins og derfor blir navnet hans ofte avsluttet med C.G.P.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I ung alder ble Emmanuel inspirert av gitarlegenden Chet Atkins og han fikk sin første gitar allerede da han var fire år gammel. Han lærte å spille etter gehør og fikk ingen formell undervisning. Sammen med broren, Phil, startet de et familieband og da faren døde i 1966 fikk den australske countrystjernen Buddy Williams øye på de begavede brødrene. Han tok dem ut på veien helt til de ble tvunget å slutte å reise av barnevernet. Emmanuel måtte begynne på vanlig skole og i helgene spilte han i bandet The Trailblazers med søsknene Chris på trommer og Virginia på slidegitar. Samtidig underviste han i gitar og deltok i konkurranser på TV.

Som tenåring flyttet Tommy Emmanuel til Sydney på søken etter en profesjonell karriere som musiker. Han spilte på klubber rundt om i byen og ble etterspurt som studiomusiker, og i 1985 begynte han i bandet Dragon som allerede var kjent i Australia. Senere i karrieren sin har han spilt med musikere som Chet Atkins, Eric Clapton, Les Paul, George Martin og Air Supply.

Tommy Emmanuel spiller turneer i hele verden og konsertene hans er spesielt populære av tilhengerne hans på grunn av den energiske og engasjerende sceneopptredenen.

Emmanuel ble i dronningens fødselsdagsliste for 2010 utnevnt til medlem av Order of Australia for sin musikalske innsats og for sitt samfunnsnyttige bidrag til Kids Under Cover.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase Data Dumps
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015
  3. ^ «The Queen’s Birthday 2010 Honours» Arkivert 14. juli 2010 hos Wayback Machine., Commonwealth of Australia Gazette, nr. S 84, 14. juni 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]