Tommy Emmanuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tommy Emmanuel
Tommy Emmanuel flickr.jpg
Født31. mai 1955 (64 år)
New South Wales, Australia
Søsken Phil Emmanuel
Beskjeftigelse Gitarist, låtskriver, jazzmusiker, perkusjonist, jazzgitarist
Nasjonalitet Australia
Musikalsk karriere
Sjangercountry, blues, jazz, rock n roll
Instrumentgitar
Aktive år1962
Nettstedtommyemmanuel.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tommy Emmanuel (født 31. mai 1955 i New South Wales i Australia) er kjent for å spille akustisk gitar med fingerplukking slik at han bruker alle 10 fingre når han spiller. I 1999 ble han tildelt tittelen Certified Guitar Player av Chet Atkins og derfor blir navnet hans ofte avsluttet med C.G.P.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I ung alder ble Emmanuel inspirert av gitarlegenden Chet Atkins og han fikk sin første gitar allerede da han var fire år gammel. Han lærte å spille etter gehør og fikk ingen formell undervisning. Sammen med broren, Phil, startet de et familieband og da faren døde i 1966 fikk den australske countrystjernen Buddy Williams øye på de begavede brødrene. Han tok dem ut på veien helt til de ble tvunget å slutte å reise av barnevernet. Emmanuel måtte begynne på vanlig skole og i helgene spilte han i bandet The Trailblazers med søsknene Chris på trommer og Virginia på slidegitar. Samtidig underviste han i gitar og deltok i konkurranser på TV.

Som tenåring flyttet Tommy Emmanuel til Sydney på søken etter en profesjonell karriere som musiker. Han spilte på klubber rundt om i byen og ble etterspurt som studiomusiker, og i 1985 begynte han i bandet Dragon som allerede var kjent i Australia. Senere i karrieren sin har han spilt med musikere som Chet Atkins, Eric Clapton, Les Paul, George Martin og Air Supply.

Tommy Emmanuel spiller turneer i hele verden og konsertene hans er spesielt populære av tilhengerne hans på grunn av den energiske og engasjerende sceneopptredenen.

Emmanuel ble i dronningens fødselsdagsliste for 2010 utnevnt til medlem av Order of Australia for sin musikalske innsats og for sitt samfunnsnyttige bidrag til Kids Under Cover.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Queen’s Birthday 2010 Honours» Arkivert 14. juli 2010 hos Wayback Machine., Commonwealth of Australia Gazette, nr. S 84, 14. juni 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]