Hopp til innhold

Tohir Yo’ldosh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tohir Yo’ldosh
Født2. okt. 1967Rediger på Wikidata
Namangan
Død27. aug. 2009Rediger på Wikidata (41 år)
Pakistan
BeskjeftigelsePolitiker, kadi, militært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetUsbekistan

Tohir Yo'ldosh (født Tohir Abduhalilovich Yo'ldoshev den 2. oktober 1967 i Usbekistan, død 27. august 2009 i Pakistan) var en usbeker som etablerte og ledet Usbekistans islamistiske bevegelse, en islamistisk organisasjon aktiv i Sentral-Asia.

Yo'ldosh fikk høre om Al-Qaidas planer om å bruke kaprede passasjerfly til å angripe USA 11. september 2001 før angrepene skjedde.[trenger referanse] Da han fikk vite om angrepene informerte han Talibans utenriksminister Wakil Ahmed Muttawakil, som sendte en utsending for å advare USA om Al-Qaidas angrepsplaner.[trenger referanse] Yo'ldosh prøvde å gi USA en advarsel om disse angrepene fordi han var bekymret for at ett angrep på USA ville utløse et amerikansk motangrep,[trenger referanse] noe som ville sette hans organisasjon i Afghanistan i fare.

I en videomelding fra Yo'ldosh som ble distribuert gjennom den usbekiske områdene av Sentral-Asia i tidlig 2007 rapporterte Tohir om at gruppen hans hadde som primære mål å frigjøre Irak og Afghanistan fra den amerikanske okkupasjonen.

Aftenposten meldte i 2008 at Juldasjev ble hevdet å stå bak flere angrep mot den norske ISAF-enheten i Meymaneh, deriblant bombeangrepet som drepte en norsk soldat i 2007.[1]

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Den 30. september 2009 rapporterte en mann som hevdet å være hans livvakt at Yo'ldosh var blitt drept i et amerikansk droneangrep i Sør-Waziristan i Pakistan.[2] Tjenestemenn fra både USA og Pakistan bekreftet på et senere tidspunkt at Yo'ldosh var blitt drept i et luftangrep den 27. august 2009. Yo'ldosh hadde angivelig mistet både et ben og en arm i angrepet og ble kjørt til et sykehus i Balutsjistan der han døde dagen etter angrepet.[3] Åtte andre militante skal også ha blitt drept i angrepet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk soldats drapsmann identifisert». Aftenposten. 11. oktober 2008. Besøkt 1. januar 2020. 
  2. ^ «Top Uzbek Militant Commander Killed in US Drone Attack». www.outlookindia.com. 2009. Besøkt 16. november 2020. 
  3. ^ a b «Tahir Yuldashev confirmed killed in US strike in South Waziristan | FDD's Long War Journal». www.longwarjournal.org (engelsk). 4. oktober 2009. Besøkt 17. november 2020. 


Autoritetsdata