Hopp til innhold

Usbekistans islamistiske bevegelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Usbekistans islamistiske bevegelse
Aktiv1998–2015
Grunnlagt1998

Usbekistans islamistiske bevegelse (usbekisk: Ўзбекистон Исломий Ҳаракати; O'zbekiston islomij harakati) også kjent under navnet Islamic Movement of Uzbekistan (noen ganger forkortet til IMU) er en militant islamistisk gruppe som ble grunnlagt i 1998 av den tidligere sovjetiske fallskjermjegeren Juma Namangani sammen med den islamske ideologen Tahir Yuldashev. Da gruppen ble dannet var hovedmålet å styrte president Islam Karimov som var president i Usbekistan og deretter skape en islamsk stat under det muslimske sharia-lovverket.

Organisasjonen opererte hovedsakelig fra baser som lå i Tadsjikistan og i de Taliban-kontrollerte områdene i Nord-Afghanistan. IMU lanserte en rekke bombeangrep i det sørlige Kirgisistan i 1999 og 2000. Men i 2001 ble IMU for det meste ødelagt mens de kjempet sammen med Taliban mot de USA-ledede koalisjonsstyrkene i Afghanistan under krigen mot terror.

Mens de slåss i Afghanistan ble flere av gruppens høytstående kommandanter drept og resten flyktet til Pakistan der de har slått seg sammen med andre grupperinger som har som mål å styrte den pakistanske regjeringen.

Til tross for restene av organisasjonen har vært driftsmessig inaktivt siden 2001 så blir IMU fortsatt sitert som en terrortrussel av flere regjeringer både innenfor og utenfor regionen. Gruppen har blant annet vært delaktig i terrorisme i Usbekistan, Borgerkrigen i Afghanistan (1996–2001) og krigen mot terrorisme som begynte i 2001.

Se også[rediger | rediger kilde]