Tjønnakssivbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tjønnakssivbukk
Foto: James K. Lindsey
Vitenskapelig(e)
navn
:
Donacia versicolorea
(Brahms, 1790)
Norsk(e) navn: tjønnakssivbukk[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bladbiller
Underfamilie: Sivbukker
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge[2]

Tjønnakssivbukk (Donacia versicolorea) er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[3] Den er registrert i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Tjønnakssivbukk er mellom 5-5-10 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Den er naken, uten en kort, tett og fin behåring på halskjoldet og dekkvingene. Den er metallisk farget i ulike nyanser av messing- og bronsefarge. Ofte med et purpur-rødt band bakover dekkvingene ved sømmen (midtlinjen). Halskjoldet på midten med utydelig punktur, men med tydelige tverr-rynker. Bakkroppen smalner bakover, den bakerste spissen av dekkvingen er tverr (ikke buet). Hodet er fremover-rettet. Beina har lite metallglans, de er gule eller nær gul-røde, og er forholdsvis lange. Baklåreneer noe oppsvulmet, de er like lange som dekkvingene, de når til spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Særlig på Potamogeton natans. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Tjønnakssivbukk tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. september 2020. Besøkt 24. september 2020. 
  2. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. februar 2010
  3. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 24. september 2020. Besøkt 24. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]