Hopp til innhold

Tigerbarbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tigerbarbe
Nomenklatur
Puntius tetrazona
Bleeker, 1855
Synonymi
Barbodes tetrazona,
Barbus tetrazona,
Capoeta sumatraus,
Capoeta tetrazona
Populærnavn
tigerbarbe
Hører til
Puntius,
karpefamilien,
karpefisker
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Asia, spesielt Malayahalvøya, Sumatra og Borneo

Tigerbarbe (Puntius tetrazona) er en art i gruppen Puntius i karpefamilien. Det er en ferskvannsfisk som blir opptil 7 cm lang. I fangenskap blir den gjerne noe mindre. De er sølv- til brungule på farge, med fire loddrette svarte striper. Finnene og snuten er rød.

De foretrekker en pH på mellom 6,0 og 8,0, en hardhet på 5–19 dGH, og en temperatur mellom 20 og 26 °C. Tigerbarbe er funnet i sumpsjøer som har store variasjoner i vannivå, noe som antyder at fisken tåler endringer i vannverdier godt. Den blir ca. 6 år gammel.

Akvaristikk

[rediger | rediger kilde]

I akvarium bør den holdes i grupper på fem eller flere individer, da den er en stimfisk. De er ofte aggressive hvis de er færre, og er kjente finnenappere. Hvis man holder to stykker i et akvarium, vil den ene før eller siden jage den andre. De holder en hakkeorden i stimen som kan bli utvidet til andre fisk, noe som har gitt dem et rykte for å nappe i finnene til andre fisk, spesielt syke eller skadede.

De anbefales derfor ikke i akvarier med mer saktesvømmende fisker som siamesisk kampfisk, guramier, skalarer og andre med lange finner eller slør. De fungerer derimot bra med mange hurtigsvømmende fisk som Danio, platy og de fleste maller. Når de holdes i store nok grupper, bruker de mesteparten av tiden på å jage hverandre, og lar andre arter være i fred.

De holder seg stort sett i de midtre vannlag. Hvis de holdes sammen med praktbotia kan de bli forvirret av botiaens lignende utseende og forsøke å stime med den.

Det finnes flere oppdrettsvarianter av arten.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]