Lårben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Femur)
Hopp til: navigasjon, søk

Lårbenet (latin: femur eller os femoris) er det lengste, største og sterkeste ben i menneskekroppen.

Hofteledd[rediger | rediger kilde]

Hofteleddet

Øverst artikulerer det (danner ledd) i hofteskåla acetabulum med bekkenbenet (os coxae, som igjen består av fusjonen av de tre bena ilium, ischium og pubis). Ved øvre ende av femur er femurhodet, som er formet som en kule som passer i hofteskåla i bekkenbenet. Lårhalsen er en kort, nesten horisontal del av femur mellom femurhodet og det lange skaftet av femur.

Øvre ende av det lange skaftet er en knoke som heter trochanter. Der festes mesteparten av rumpemuskulaturen (musculus gluteus).

Nederst danner femur kneleddet med leggbenet tibia der kneskjellet (patella) ligger foran. Det andre lange leggbenet fibula har sin øvre ende like utenfor kneleddet.

Vanlige beinbrudd i femur er lårhalsbrudd og lårbensbrudd (i det lange skaftet).

Ved lårhalsbrudd (fractura colli femoris) opereres det ofte inn en nagle igjennom lårhalsen, som fester femurhodet mot lårhalsen. Ved enkelte lårhalsbrudd og ved slitasje i hofteleddet coxartrose, kan det skiftes hofteledd ved at både hofteskåla og femurhodet med lårhals fjernes og det settes inn hofteprotese.

Ved brudd i det lange skaftet av lårbenet ble benet tidligere lagt i strekk, og pasienten måtte ligge på sykehus i ca. 6 uker til benet var grodd. De siste 30 årene har det vært vanlig å operere, enten ved å legge en margnagle, eller å legge én eller flere plater på utsiden av lårbenet og skru dem fast med skruer i benfragmentene. En margnagle er en metallstang som legges i benmargkanalen i det lange skaftet av lårbenet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Hofte